Aktar Bloğu

Ihlamur Çayı İle İlgili Bilmedikleriniz

Ihlamur Çayı İle İlgili Bilmedikleriniz

Bilindiği gibi ıhlamur özellikle soğuk algınlıklarında kullandığımız şifa verici bir bitkidir. Kış aylarında bol bol ıhlamur tüketmek sağlığımız açısından da oldukça yararlıdır. Ihlamur çayı ile ilgili bilmediğimiz pek çok yararlı etki bulunmaktadır. Her şeyden önce ateş düşürmeye yardımcı olup, soğuk algınlığı hastalığının geçmesine yardımcı olmaktadır.

Ihlamur çayı, günlük hayatta siyah çayın ardından en çok tüketilen bir bitki çayıdır. Özellikle kış aylarında öksürük, grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırabilme amacıyla sıklıkla tüketilen çay, insan sağlığına büyük faydalar sağlayabilmektedir.

Ihlamurun en çok bilinen özellikleri; hazmettirici, terletici, idrar söktürücü, spazm söktürücü ve kandaki hiperkoagülasyonu artırıcı olmasıdır. Bu gibi özellikleri sayesinde pek çok rahatsızlık açısından büyük etki sağlayan ıhlamur, günümüzde hemen hemen her aktarda ya da organik pazarda bulunabilen bir bitki çayıdır.

Ihlamur Çayının Faydaları

Çeşitli bitki çayları arasında en faydalı çaylardan biri olan çay, doğru bir şekilde demlenip tüketildiğinde mucizevi etkiler gösterebilmektedir. Sigara nedeniyle oluşan mukusun gevşeyerek atılmasına fayda sağlayan bu çay, aynı zamanda uyku kalitesini artırmaya, yaşlanma etkilerini gidermeye, kolesterol ve kan şekerini düzenlemeye, kemik iltihabından dolayı meydana gelen ağrıları hafifletmeye ve bunun gibi pek çok rahatsızlığın giderilmesine sağladığı faydalar ile bilinmektedir.

Ihlamur Çayı ile İlgili Bilmedikleriniz

Ihlamur Çayı ile İlgili Bilmedikleriniz

Ihlamur Çayı ile İlgili Bilmedikleriniz

Bunun yanı sıra vücudumuza zararlı olan toksinleri uzaklaştırır. Kış aylarında gribal enfeksiyon geçirenlerin mutlaka tüketmesi gereken bitki çaylarından biri de ıhlamur çayıdır. Çünkü ıhlamurda eşsiz bir C vitamini deposu bulunmaktadır. Elbette ki çay ile ilgili faydalar bununla sınırlı değildir.

Özellikle depresyon rahatsızlıkları olan kişilerde endişe, kaygı gidermeye yardımcı olup, kişilerde rahatlama hissi sağlamaktadır. Migren rahatsızlığında hastaların gevşemesini sağlayarak ağrıları en aza indirmeye yardımcı olur. Küçükten büyüğe herkesin kolaylıkla tüketebileceği bir bitki çayı çeşididir. Ancak çayı yaparken, ıhlamurun taze olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bitki Çayı

Bitki Çayı

Ihlamur çayını kaynatmak iyi değildir. Demlendirerek içilmelidir. İsteğe bağlı olarak diğer meyve ve baharatlarla karıştırılabilir. Ihlamura en çok yakışan meyveler limon, elma, ayva iken baharat olarak karanfil, karabiber ve tarçın tercih edilebilir. Ihlamurun şekersiz tüketilmesi daha yararlı olur. Öksürüğün geçmesine yardımcı olan çay, grip ve nezleye iyi gelmektedir. İshalin geçmesi için tercih edilirken, yine de önemli ishal rahatsızlıklarında doktora gitmek gerekir. Kan basıncını düşürmeye, sindirim sisteminin çok daha iyi çalışmasına, toksinlerin vücudumuzdan atılmasına yardımcı olur.

Ihlamur Çayının Yan Etkileri Var mıdır?

Yan Etkileri Var Mıdır?

Yan Etkileri Var Mıdır?

Kısa süreli ve tavsiye edilen miktarda tüketildiği zaman herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Ancak uzmanlar, uzun süreli tüketildiği zaman kalp hasarlarına neden olabileceğini belirtilmektedir. Aynı zamanda hamilelerin, emziren annelerin, alerjik ve herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin doktorlarına danışmadan tüketmemeleri önerilmektedir.

Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanır?

Nasıl Hazırlanır?

Nasıl Hazırlanır?

Yemek sonrasında siyah ya da kahve tüketme alışkanlığı olan kişilerin bu çayı içmesi tavsiye edilir. Çünkü hem sindirimi kolaylaştırır hem de ruhsal bir rahatlama hissi sağlar. Ihlamur çayı hazırlarken bir bardak başına tepeleme bir çay kaşığı kurutulmuş ıhlamur ölçüsü kullanılmalıdır. Ancak yoğun ıhlamur tadı sevenler bu ölçüyü artırabilir. Demlerken ise ilk aşamada suyun kaynatılması gerekir. Soğuk su ile ıhlamur aynı anda konulup, kaynatılmamalıdır. Kaynadıktan sonra ise 10 dakika demlemeye bırakılır. Soğuyan çayı ise tüketilmemelidir. Çünkü içerisindeki vitamin ve mineralleri kaybetmiş olur.

Ihlamur En İyi Nasıl Demlenir?

Ihlamur çayını demlemek oldukça kolaydır. Günümüzde iki şekilde tüketilen ıhlamur çayı ya ocak üzerinde kaynatılarak demlenmekte ya da kaynayan suyun içerisine konularak demlemeye bırakılmaktadır. Fakat doğru demleme şekli şu şekilde olmalıdır: İlk olarak suyun kaynatılması gerekmektedir. Su içeriğindeki oksijen oranını koruyabilmek adına suyun en fazla 1 ya da 2 taşım kaynatılması gerekmektedir. Ocağı kapattıktan sonra bir taraftan kaynayan su 1 dakika dinlenmeye bırakılırken, diğer taraftan ıhlamur soğuk su ile iyice yıkanmalıdır. Bu sayede hem çaya toz karışmazken hem de ıhlamurun yaprakları açılacaktır. Ardından yıkanan ıhlamur kaynayan suyun içerişe koyulmalı ve en az 5, en fazla 25 dakika demlenmeye bırakılmalı ve ılık olarak tüketilmelidir.

Ihlamur Çayını Demlemenin Püf Noktaları

Ihlamur çayını demlerken bazı önemli hususların, püf noktaların biliniyor olması faydalı olacaktır. Örneğin; ıhlamur çayı demlenirken porselen ya da cam demlik kullanılması ve demleme işlemi esnasında kesinlikle kaynamakta olan su kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca ıhlamur yapraklarının da ocak üstünde kaynatılmaması ve musluk suyu değil, kireç olmayan arıtılmış ya da hazır su kullanılması da ıhlamur çayı demlemenin püf noktalarındandır.

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.