Aktar Bloğu

Hodan Nedir? Hodan Yağının Faydaları Nelerdir?

Hodan Nedir? Hodan Yağının Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Hodan yağı, hodan bitkisinin çiçekleri ve yaprak kısmından elde edilen bir tür bitkisel yağdır. Sığır dili olarak da bilinen yağ, esansiyel bitkisel yağlardan biridir. Pek çok mucizevi etkilere sahip olan bu yağ, cilt sağlığı, saç sağlığı ve hatta genel sağlık açısından kullanılabilen bir kişisel bakım ürünüdür.

Hodan, Hodangiller ailesinin bir üyesi olarak bilinir. İlk kez Suriye’de yetişmesine karşın dünyanın her yerinde Hodan çiçeğine rastlamak mümkündür. Hodan çiçeğinin diğer adı ise sağır dilidir. Ülkemizde bu bitkiyi sağır dili olarak bilenler de bulunmaktadır.

Oldukça güzel çiçekleri olan bir bitki olan Hodan, mavi çiçeklere sahiptir. Görüntü itibariyle bütüne bakıldığında beşgeni andırmaktadır. Nadir olarak pembe ve beyaz cinsleri de görülmektedir. Hodan çiçeği kuru ve yaş olarak mutfağımızdaki yerini almaktadır. Hodan çiçeği aynı zamanda yağ üretiminde de kullanılmaktadır. Hodan yararları ve zararları bilindiği takdirde sağlığımıza büyük etkisi olacaktır.

Hodanın Faydaları Nelerdir?

Hodanın Faydaları Nelerdir?

Hodanın Faydaları Nelerdir?

Hodan, genellikle çay ve yağ olarak kullanılmaktadır. Nadirde olsa sofralarımızda da kullanılır. Vücudumuzda oluşan ödemi atmakta yardımcı olan hodan bitkisi, idrar söktürücü olarak oldukça başarılıdır. Bunun yanı sıra soğuk algınlıklarına karşı yardımcı olmaktadır. Özellikle boğaz ağrılarında, mikropları kırarak boğaz ağrısını rahatlatır.

Hodanın bir diğer özelliği ise göğsü yumuşatarak, balgam atımına yardımcı olmasıdır. Bununla birlikte rahatsız edici öksürüklerin kesilmesinde oldukça başarı sağlamaktadır. Zayıflamak isteyenlerin hodan tüketmesi ter atımı açısından tavsiye edilmektedir. Sinir sistemine oldukça etkilidir. Stres durumlarında hodan tüketimi yapılması sinirlerin yatışmasına yardımcı olmaktadır. Hodan çiçeğinin vücuda zararı bulunmamaktadır. Ancak her besin grubunda olduğu gibi fazla tüketilmesi durumunda birtakım rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Bu hastalıklar ise çok nadir de olsa hazımsızlık, mide bulantısı, şişkinlik ve döküntüdür. Bu nedenle de özellikle emziren annelerin, hamilelerin ve herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin hodan tüketiminden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

Hodan Yağı Ne İçin Kullanılır?

Pek çok amaç doğrultusunda kullanabilmek mümkündür. Cilt üzerinde oldukça iyi etkiler gösterebilen bu yağ, cildin nemlenmesini ve elastik bir görünüm kazanmasını sağlayabilmektedir. Özellikle kuru cilt yapısına sahip olan kişiler için tavsiye edilen yağ, çeşitli deri hastalıklarında da iyileştirici bir etki gösterebilmektedir. Ciltte göstermiş olduğu bu ve bunun gibi sayısız faydaları sayesinde, cilt bakım yağları arasında yer almaktadır.

Hodan yağının faydaları yalnızca bu kadarla sınırlı kalmamaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine, hormonların düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Öte yandan sakinleştirici bir özelliğe sahip olan yağ, sinirsel hastalıkların hafiflemesi konusunda oldukça etkilidir.

Kullanıcıları tarafından daha çok kişisel bakım ürünü olarak tercih edilen yağ, günümüzde yeni yeni popüler hale gelen bitkisel yağlar arasında yer almaktadır. Sahip olduğu özellikleri ve insan sağlığına olan faydaları sayesinde ön plana çıkarken, bunların yanında balgam söktürücü, iştahsızlık sorununu ortadan kaldırıcı, bağırsakların ve metabolizmanın daha düzenli çalışmasını sağlayıcı özelliklere de sahip olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla fazla kiloların atılması ve yağların yakılması konusunda da oldukça başarılı olduğu bilinen bu yağ, romatizma, basur, prostat ve mide rahatsızlıklarının giderilmesi konusunda da büyük etki gösterebilmektedir.

Hodan Yağının Faydaları

 

Hodan Yağının Faydaları

Hodan Yağının Faydaları

Hodan Yağı, cildin nemlenmesine yardımcı olur. Cilde elastikiyet kazandırır. Bu nedenle de kuru cildi olanların en çok tükettiği bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır. Deri hastalıklarına sahip olanların da en çok tercih ettiği bitkisel yağlar arasında yerini alan hodan yağı, enfeksiyonların hızlı bir şekilde iyileşmesine de yardımcı olmaktadır.

Hodan Yağını Bebekler Kullanabilir mi?

Cilt bakım yağlarından olan hodan yağı, ne yazık ki bebeklerin kullanımına uygun olan bitkisel yağlardan biri değildir. Bebeklerin hassas bir cilt yapısı bulunduğundan, hodan yağı bu ciltlerde istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. Dolayısıyla kesinlikle bebeklerde kullanılmamalıdır.

Öte yandan hodan yağı, bazı durumlarda ya da bazı ciltlerde de istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. Örneğin; gerektiğinden fazla kullanılması ve tüketilmesi, alerjisi olan ciltlerde uygulanması halinde, hodan yağının yan etkilerini görebilmek kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle de kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.