Aktar Bloğu

Hindistan Cevizi ve Kullanımı Hakkında

Hindistan cevizi, Palmiyegiller ailesine ait bir bitkidir. İklim olarak tropikal iklim bölgelerinde yetişme imkanı bulabilen bir besin kaynağıdır. Boyu 25 metreye kadar uzayabilen ve 100 yıl kadar yaşayabilen bir bitkidir. 100 yıl yaşamasına rağmen 60-70 yıl meyve verebilmektedir. Sert ve kalın bir kabuğu vardır ve keskin, büyük bıçaklarla soyulabilir.  Aktarlar ve marketlerde bulunabilen bir besin kaynağıdır.

Hindistan Cevizi Besin Değeri

Vitamin olarak B vitamini bulunduran Hindistan cevizinin mineral olarak içinde potasyum, mangan, demir, bakır vardır. Folik asit ve lifte içerdiğinden yağ yakımına yardımı olmaktadır.  Hindistan cevizinin besin değeri bir tatlı kaşığında yani 5 gramında 18 kaloridir.

Hindistan Cevizi Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi parçalara ayrılarak suyu içilebilen bir besindir. Parçalara ayırdıktan sonra etli kısmı yenilebilir. Etli kısmını bir miktar şeker ile tüketildiğinde daha hızlı hazmedilecektir. Kırılarak, meyvesi robottan geçirilerek ya da rendelenerek kullanılabilir. Suyu sıkıldığı zaman elde edilen beyaz süt ile cilt bakımı için maske yapılabilir. Rendelenen Hindistan cevizi pastalarda ve tatlılarda kullanılabilir. Yağı, sütü ve suyu kozmetik ürünlerinde kullanılabilir. Sağlık için çok yararlı olan bir besin olan Hindistan cevizinin faydaları şunlardır:

  • İçindeki maddeler böbreklerin işlevini desteklemeye yardım etmektedir. Böbrek taşlarını düşürülmesine yardımcı olur.
  • Vücut direncini yükselterek, kas gelişimine de yardımcı olmaktadır.
  • Kabızlığı ve mide ekşimesini rahatlatmaya etki etmektedir.
  • Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmaktadır.
  • Enfeksiyonlarla mücadele de etki etmektedir.
  • Vitamin, mineral ve antioksidan açısından fazla olduğundan vücut direncini yükseltmeye fayda sağlamaktadır.
  • Kilo vermeyi hızlandırmaya etki etmektedir.
  • Hindistan cevizinin suyunu içmek, yüksek kolesterolü olan hastalar için faydalı olmaktadır.
  • Kanda insülin ve glikoz düzeyini azaltır. Diyabet hastaları için sağlıklı bir besin kaynağıdır.
  • Hindistan cevizi yağı yakarak enerjinin artmasına yardımcı olmaktadır.

Hindistan Cevizi Nasıl Saklanır?

Hindistan cevizini kırmadan saklanmak istenirse 4 aya kadar oda sıcaklığında saklanabilen bir besindir. Etli kısmı ise rendeledikten sonra kilitli poşetlerde saklanabilmektedir. Derin dondurucuda 6 ay kadar buzdolabında ise 4 gün saklanabilmektedir. İçinde bulunduğu maddelerden ötürü uygun koşullarda saklanamayan Hindistan cevizi ekşimeye başlamaktadır.

Hindistan Cevizi Nerede Satılır?

Hindistan cevizi, toz halinde marketler ve aktarlarda satılmaktadır. İnternetten hemen Hindistan cevizi satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinden hem baharat çeşitlerini hem de bitkisel yağları inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.