Aktar Bloğu

Funda Otu Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Funda Otu Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Funda otu bitki çayı, uzun yıllarda alternatif tıp alanında kullanılmakta olan bitki çaylarından biridir. Geçmişten günümüze kadar şifa kaynağı olarak kabul edilen funda otu bitki çayı, insan sağlığı üzerinde önemli etkiler gösterebilmektedir.

Hemen hemen her aktardan temin edilebilen funda çayı, oldukça kolay bir şekilde hazırlanabilmektedir. Kurumuş funda otu yaprağı olarak satın alınan bu çayı demleyebilmek için öncelikle yarım litre suyun kaynatılması gereklidir. Daha sonra 6 çay kaşığı kadar kurumuş funda otunu bu suyun içine koyulması ve yaklaşık olarak 10 – 15 dakika kadar demlenmeye bırakılması gereklidir. Bu şekilde tüketime hazır olan funda çayı, günde en fazla 2 fincan kadar tüketilmelidir.

Günümüzde pek fazla bilinen bitki çaylarından biri olmasa da sağlık açısından çeşitli faydaları bulunan bir bitki çayıdır. Süpürge otu olarak da bilinen funda otu, fazlalık kilolardan kurtulma konusunda etkisini gösterirken, genel sağlık açısından da faydalı olması nedeniyle tüketilmektedir.

Funda otu iğne yapraklı bitkiler kategorisindedir. Koku olarak oldukça hoş bir kokuya sahiptir. Bu özelliği sayesinde sadece koku bitkisi olarak da yetiştirildiği bilinen bir gerçektir. Bitkinin içeriğinde flavanglikosit, tanen, silikasid, karotin, elastin, ericolin, saponin, arbıtin gibi maddeler bulunur. Bu maddeler insan vücudu ve insan sağlığı açısından oldukça faydalı maddelerdir.

Funda otu çayı, bazı kültürlerde gençlik iksiri ya da ölümsüzlük iksiri olarak nitelendirilen bir bitki çayıdır. Funda otunun yapraklarından elde edilen bu bitki çayı, oldukça kolay ve pratik bir şekilde hazırlanarak tüketilebilmektedir.

Funda otu bitki çayı her ne kadar yanlış kullanımlarda zarara ve yan etkilere neden olsa da asılda sağlık açısından oldukça faydalı olan bir çaydır. Örneğin; metabolizmayı hızlandırıcı bir etkiye sahip olan funda otu çayı, fazla kiloların atımı konusunda oldukça etkili bir üründür.

Funda Otu Bitki Çayın Faydaları Nelerdir?

Funda Otu Bitki Çayın Faydaları Nelerdir?

Funda Otu Bitki Çayın Faydaları Nelerdir?

Bazı yabancı ülkelerde ölümsüzlük otu, gençlik iksiri gibi isimlerle nitelendirilen funda otu, çoğu zaman bitki çayı olarak tüketilmektedir. Sakinleştirici bir etki göstermesi, uykusuzluğu gidermesi, romatizma ağrılarını hafifletmesi, gastrit hastalığına iyi gelmesi, kanı temizlemesi, idrar söktürücü bir etki göstermesi ve terletici bir etki oluşturması, bu bitkinin faydalarındandır.

Sindirim sistemini düzenler ve bu özelliğiyle sindirdim sorunu yaşayanlara özellikle tavsiye edilebilir. İshal sorunu olanlar bu çaya başvurabilir. Çünkü ishale karşı olumlu etkileri vardır. Bunun yanında kabızlık sorununa karşı da oldukça faydalı bir bitkidir. Bu tür hastalıklara konusunda iyi gelmesinin sebebi içerisindeki tanen maddesinin etkisi sayesindedir. Bu madde, bağırsağın içindeki yararlı parazitlerin üremesine yani çoğalmasına fayda sağlar.

Funda otu insan vücudu üzerinde rahatlatıcı ve gevşetici bir etkiye sahiptir. Uyuma problemleri yaşayanlar için bu sebeple tavsiye edilir. Çünkü uykuya dalma konusunda yardımcı olur. Bunu sağlayan madde de içerisinde bulunan arbutin maddesidir.

Funda Otu Bitki Çayı Besin Değeri

Funda otundan hazırlanan bu bitki çayı, dikkatli ve düzenli tüketilmesi gereken bitki çaylarından biridir. Bu bitki çayının besin değeri hakkında pek fazla bilgi bulunmasa da insan sağlığına çeşitli alanlarda fayda sağladığı bilinmektedir.

Funda Otu Bitki Çayı Kaç Kalori?

Funda otu çayı sıvı bir besin olduğundan pek fazla kalorisi bulunmamaktadır. Şekerli olarak tüketildiğinde kalori miktarı da değişebilen bu bitki çayının şekersiz olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Üstelik yağ eritici bir etki gösteren bu çayın kalorisi, maksimum 10 kaloriye kadar yükselebilmektedir.

Funda Otu Bitki Çayını Demleme Yöntemleri

Demleme Yöntemleri

Demleme Yöntemleri

Çeşitli bitki çaylarında olduğu gibi bu çayın da demleme yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler genellikle değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; Funda otu çayını demleme yöntemlerinden biri; bir miktar kurutulmuş funda otunu kaynamış suyun içerisine bırakarak demlemeye bırakma yöntemidir. Bir başka yöntem ise; kurutulmuş ya da taze funda otunu su ile beraber kaynatmaktır.

Funda Otu Bitki Çayı En İyi Nasıl Demlenir?

Funda otu çayını demleme yöntemleri arasında en başarılı olanı kaynamış suyun içerisine kurutulmuş funda otu bitkisini ilave etmektir. Örneğin; yaklaşık olarak yarım litre suyu porselen ya da cam demlik içerisine koyarak kaynatılmalı, ardından 6 kaşık kadar funda otu ilave edilmelidir. Yaklaşık olarak 15 – 20 dakika kadar demlenmeye bırakılan çay tüketime hazır olacaktır.

Funda Otu Bitki Çayını Demlemenin Püf Noktaları

Çayı demlemenin püf noktalarından biri porselen ya da cam demlik kullanılmasıdır. Normal şartlarda da çayın daha lezzetli olmasını sağlayan porselen ve cam demlikler, aynı zamanda bitkinin özelliklerini kaybetmeden tüketime sunulmasını sağlamaktadır. Ayrıca kaynamış suyun içerisine ilave edilerek demlemeye bırakılması da yine önemli bir püf nokta olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise su ile beraber kaynatılan funda otu bitkisinin haşlanarak tüm özelliklerini ve hatta şifasını kaybediyor olmasıdır. Öte yandan kaynamış suya ilave edilerek demlenen bitki çayı ise özelliklerini kaybetmeden hazırlanabilmesi konusunda en iyi yöntemlerden biridir.

Funda Otu Bitki Çayı Aç mı Tok mu İçilmelidir?

Funda çayının aç karnı içilmesi metabolizmanın çalışmasına yardımcı olacaktır. Tok karnı içildiğinde ise yenilenlerin daha kolay hazmedilmesine faydalı olur. Çünkü sindirimi kolaylaştırıcı bir özelliği vardır.

Funda Otu Bitki Çayı Soğuk mu Sıcak mı içilmelidir?

Funda çayının soğuk ya da sıcak içilmesi fark etmez. Ancak sıcak içildiği zaman içerisinde bulunan faydalı maddeler yararlı etkilerini daha çabuk gösterecektir. Bu yüzden sıcak içilmesi önerilebilir. Bunun yanında soğuk içilmemesi konusunda kesin bir bilgi vermek de doğru değildir. Soğuk içildiğinde de kendine has faydaları olacaktır.

Funda Otu Bitki Çayı Çok İçilirse Bir Şey Olur mu?

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi, funda otu çayını çok içmenin de zararları bulunmaktadır. Genel olarak bitki çayları çok fazla tüketildiği takdirde fayda sağlamak yerine bazı olumsuz etkilere neden olabilmektedir.

Funda otu bitki çayı çok içilirse bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Fakat bu yan etkilerin neler olduğu hakkında kesin bir bilgi vermek doğru değildir. Bu etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilirken, bazı kişilerde tansiyon düşüklüğüne, bazı kişilerde reaksiyona ya da bazı kişilerde ise vücuttan fazla su atımına neden olabilmektedir.

Funda Otu Bitki Çayını Çok İçmenin Zararları Var mı?

Çok İçmenin Zararları Var mı?

Çok İçmenin Zararları Var mı?

Funda otu bitki çayını çok içmenin zararları elbette ki vardır. Gereğinden fazla tüketilen funda otu çayı, sindirim sistemi üzerindeki etkisi nedeniyle ishale, karında şişliğe ve gaz gibi problemlere neden olabilmektedir. Öte yandan aşırı derece tüketildiği takdirde yorgunluk, halsizlik gibi durumlara neden olan bu çay, aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi sebebiyle düşük tansiyona yol açabilmektedir.

Funda Otu Bitki Çayı Kimler, Nasıl Tüketmeli?

Funda bitki çayı bazı kişiler için sakıncalı olabilir. Düzenli ilaç kullanan kişilerin bu çaya dikkat etmesi gerekir. Çünkü bu tür bitki çaylarının ne zaman neye tepki göstereceğe veya neye karşı alerjik reaksiyon göstereceği bilinemez. Bu yüzden bir doktora sorup onun tavsiyesinde tüketilmelidir. Uzun süre boyunca tüketilmemelidir. Kararında ve miktarında tüketilmelidir. Emzirme ve hamilelik dönemindeki kadınlar bu çayı tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.