Aktar Bloğu

Ebegümeci Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Ebegümeci bitki çayı, günümüzde insanların pek fazla bilmediği, duymadığı bitki çaylarından biridir. Eski çağlardan bu yana alternatif tıp alanında şifa kaynağı olarak kullanılan ebegümeci çayı, doğru ve düzenli olarak tüketildiği takdirde pek çok sağlık sorunu üzerinde etkili olmaktadır.

Ebegümeci bitkisinin yaprakları genellikle ilkbahar mevsiminde toplanmaktadır. Hem yaprakları hem de çiçekleri ile bitki çayı hazırlamak mümkün olurken, çiçeklerinden hazırlanan bitki çayı insanlar üzerinde rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etki oluşturmaktadır. Öte yandan hazırlanan bu çay gargara olarak kullanılmakta ve bu sayede boğaz ağrılarının hafiflemesine fayda sağlamaktadır.

Ebegümecinin yeşil yaprakları kısmen nilüfer çiçeğini andıran, mor çiçeklere sahip olan şifalı bir bitkidir. Yaprakları salatalarda, kahvaltılarda çiğ olarak tüketilmektedir. Çayı yapılarak da tüketilen bu bitki vücut sağlığı için faydalıdır. Ebegümeci bitki çayı yeşil yapraklardan yapılabileceği gibi kurutulmuş yapraklarından da yapılabilmektedir.

Ebegümeci, ebegümecigiller ailesine ait olan bir bitkidir ve birçok çeşidi vardır. Asıl ismi Malva silvetris olup, bu şekilde de tanınmaktadır. Çok yıllık otsu ve mor çiçekli olup, çayı yapılarak kullanımı mevcuttur. Protein A, B, C, E vitaminleri bakımından zengin olan bir bitki çayıdır ve vücut sağlığı için birçok yararı vardır. İçeriğindeki malvin adlı maddeyle diş ve diş eti sağlığına da fayda sağlamaktadır.

Ebegümeci Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci, genellikle dağlarda, bayırlarda, kırlarda tepelerde, yol kenarlarında ve bahçelerde kendiliğinden yetişen bitkilerden biridir. Günümüzde bitki çayı olarak tüketilen ebegümeci, çeşitli konularda insan sağlığına fayda sağlamaktadır. Hem genel sağlık hem de kişisel bakım alanında faydaları bulunan bitki çaylarından ebegümeci çayı, herhangi bir rahatsızlık nedeniyle ilaç kullanılması halinde kesinlikle tüketilmemelidir. Bu gibi durumlarda ebegümeci bitki çayının zararları ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

Ebegümeci Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci bitki çayının insan sağlığı üzerinde oldukça yararları vardır. Ebegümeci bitki çayının faydaları genel olarak incelendiğinde;

  • Kilo vermeye yardımcı olarak mide rahatsızlıklarını geçirmeye etki etmektedir.
  • Astım, bronşit sağlığını koruyarak balgam söktürmeye yardımcı olur ve bağırsakları temizlemeyi hızlandırmaktadır.
  • İdrar yolları sorunlarına karşı vücut direncini yükseltmektedir.
  • Ciltte şişme, yara, yanık gibi problemler varsa bu bitki çayını yaralara merhem olarak kullanılmaktadır.
  • Bağırsak sağlığı için ebegümeci bitki çayını tüketmek bağırsakları rahatlatmaktadır.
  • Üst solunum yolları rahatsızlığına etki edebilen bir bitki çayıdır.
  • Soğuk algınlığına faydalıdır ve bademciklerdeki oluşan sorunları önlemekte yardımcı olmaktadır.
  • İçindeki antioksidanlar sayesinde kanserli hücreler büyümeden ve çoğalmadan etki etmektedir.
  • Zihni ve vücudu dinlendirmek için de tüketilip, uyku problemlerine de yardımcı olmaktadır.
  • Ayak şişliklerinde kırık ve çatlaklardan ileri gelen şişkinliklere fayda sağlamaktadır.
  • Burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olmaktadır.
  • Alerji, ciltte alerjiler sonucu görülen kaşıntılarda bitki çayı çok büyük faydalar sağlamaktadır.

Ebegümeci bitki çayı özellikle kronikleşmiş boğaz sorunlarına yarar sağlayan şifalı bir bitki çayıdır. Gerçek bir protein ve C vitamini deposu olan bitki çayı kalsiyum ve fosfor bakımından da zengindir. İçerdiği maldivin maddesi ağız sağlığı için etkili bir maddedir.

Ebegümeci Bitki Çayının Cilde Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci bitkisinin yaprakları ve çiçekleri cildi yatıştırıcı bir etki göstermektedir. Dolayısıyla hassas ciltlerde cildi rahatlatmak amacıyla soğuk kompress olarak uygulanan ebegümeci bitki çayının cilde faydaları oldukça fazla olacaktır. Üstelik hücre yenileyici özelliği sayesinde cilde büyük ölçüde fayda sağlayan bu bitki çayı, tahriş olan cilt üzerinde de etkilidir.

Cilde Sürülür mü?

Ebegümeci çayının cilde faydaları için cilde uygulanması mümkündür. Örneğin; ciltte hassas olan bölgeye temiz bir bez yardımıyla uygulanabilecek olan ebegümeci bitki çayı, cildin rahatlamasına fayda sağlayacaktır. Bunun yanı sıra tahriş olan bölgelerde de aynı uygulamayı gerçekleştirmek, cildin iyileşme sürecinin hızlanmasını etkileyecektir.

Cildine Kimler Uygulamalı, Kimler Uygulamamalıdır?

Ebegümeci çayı her ne kadar insan sağlığına büyük ölçüde fayda sağlasa da bazı kişilerde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. İçeriğindeki çeşitli bileşenler nedeniyle bazı ciltlerde alerjik reaksiyona neden olabilen ebegümeci çayı, dahili olarak kullanıldığında da aynı etkileri gösterebilmektedir.

Cilde uygulanacak olan bu çayı hassas cilt yapısına sahip olanlarda kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Bunun ile beraber tüketilecek olan çayınsa hamile ve emziren kadınlarda tüketilmemesi önerilir. Ayrıca ebegümeci bitki çayını hemen hemen her aktarda bulabilmek mümkündür.

Ebegümeci Çayı Zayıflatır Mı?

Pek çok kişi “Ebegümeci bitki çayı zayıflatır mı?” sorusuna cevap arar. Ancak bu durum kişiden kişiye değişebileceği gibi zayıflatmaya genel olarak yardımcı olmaktadır. Ebegümeci çayı metabolizmayı hızlandırdığı için yağ yakımını hızlandırıp hızlı bir şekilde kilo vermeye etki eder. Özellikle diyet yapanlar için günlük rutinlerinin yanı sıra günde 2 fincan ebegümeci çayını da diyet listelerine eklemelerinde fayda vardır.

Ebegümeci Bitki Çayının Besin Değeri

Ebegümeci bitki çayının besin değeri 100 gramında 49 kaloridir. Ebegümeci çayı içeriğinde sodyum, potasyum, karbonhidrat, şeker, diyet lif, protein bulundurmaktadır. Güçlü antioksidanlar, A, B, C ve E vitaminleri bulunduran bu bitki çayı insan sağlığı için yararlıdır. Günlük kullanımı 2 bardaktan fazla olmaması önerilen bir bitki çayıdır. Çünkü diğer bitki çaylarına göre daha fazla yan etkiler gösterebilmektedir. Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ve önemli rahatsızlığı olan kişilerin ebegümeci çayı tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Ebegümeci Bitki Çayı Kaç Kalori?

Kaç Kalori?

Kaç Kalori?

Ebegümeci çayının kalorisi 1 büyük fincanda 20 kaloridir. Bu kalori bir bitki çayı için ideal bir kaloridir fakat fazla tüketimi sonucunda yan etkileri de olmaktadır. Çayın içindeki etken maddeler fazla olduğu için yan etkileri de çok fazladır.

Ebegümeci çay içinde Niacin (B3), Folat, Magnezyum, Mangan, Demir, Çinko, Potasyum, Fosfor ve Kalsiyum gibi mineraller bulundurmaktadır. Bunlar bir bitki çayının içinde olan yüksek değerlere sahip minerallerdir. Ebegümeci bitki çayının kalorisi ise 100 gramında 1’e tekabül eder ve içinde bu kadar mineral besleyebilirken bu kalori değeri diğer bitki çaylarına oranla daha düşüktür. Ebegümeci çayı yüksek sodyum nedeniyle dikkatli tüketilmektedir.

Ebegümeci Bitki Çayın Zararları Var mı?

Her türlü bitki çaylarında olduğu üzere ebegümeci çayında da çeşitli zararlarla karşılaşılabilmektedir. Bu çayın en bilindik zararı ise hamile kalmayı zorlaştırıyor olmasıdır. Bunun ile beraber gereğinden fazla tüketilmesi ya da düzensiz kullanımı halinde agresiflik, sinirlilik, gerginlik ve kısırlık gibi durumlar da Ebegümeci bitki çayının zararları arasında yer almaktadır.

Ebegümeci çayı, her gün düzenli olarak ilaç kullanması gereken kişiler tarafından tüketilmeye uygun bir bitki çayı değildir. Kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka doktoruna danışarak tüketmesi gereken bu çay, çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.

Ebegümeci Bitki Çayının Yan Etkileri Var mı?

Yan Etkileri Var mı?

Yan Etkileri Var mı?

Ebegümeci çayının yan etkileri de mevcuttur. Bu etkiler genellikle hassas bünyelerde, aşırı ve düzensiz tüketimlerde ya da ilaç kullanımı ile beraber tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır. Örneğin; hassas cilt yapısına sahip olanlarda alerjik reaksiyon olarak görülebilen yan etkiler, ayrıca düzensiz kullanıldığında uykusuzluk, düzensiz kalp atışları, gerginlik, öfke kontrol bozuklukları, hamile kalmada güçlük çekme, kısırlık, hormonal bozukluklar ve bu gibi pek çok durum da, bu bitki çayının yan etkileri olarak gösterilebilmektedir.

Hamileler ya da Hamile Kalmak İsteyenler Ebegümeci Bitki Çayı Tüketmemeli!

Ebegümeci çayı, hamile olan anne adaylarının kullanımına uygun bir çay değildir. Bebeği etkileme ve hatta zarar verme ihtimali bulunan bu çay, aynı zamanda hamile kalmak isteyen kadınlar ve eşleri tarafından da tüketilmemelidir. Gebe kalmayı geciktirici bir etki gösteren ebegümeci bitki çayı, bu şüpheyi taşıyan kadınlarda istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.