Aktar Bloğu

D Vitamini Faydaları Nelerdir?

D Vitamini Faydalari Nelerdir

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Sinir sisteminin ve kalsiyum sentezlenmesinin daha iyi çalışmasına yardımcı olan D vitamini, yenilen besinlerde zor bulunuyor. En büyük kaynağı güneş ışığı olup bireylerin her gün düzenli olarak güneş ışığından üç veya dört saat yararlanmaları oldukça önemlidir. Vücut güneş ışığı sayesinde ihtiyacı olan vitaminin sentezlenmesini sağlamış olacaktır. D vitamininin faydaları arasında kemik ve dişlerin gelişimini ya da güçlenmesini sağlayarak raşitizm rahatsızlığını engellemeye yardımcı olmak yer alıyor.

Genel ifadeyle fosfor ve kalsiyumun özellikle sindirim kanalları kapsamında, emilim ve kullanım açısından önem taşıyan vitamin grubu olarak ifade ediliyor. Özellikle gelişim çağındaki çocukların almaları gereken besin grupları içerisinde yer alıyor. Kemik gelişimi, hücre büyümesi ve kalsiyum açısından emilim sağlaması adına önem taşıyan bir bileşen olarak değerlendiriliyor. Vitamin tüketim açısından da incelendiğinde, yeterli düzeyde alınması dikkat edilecek hususlar içerisinde yer alıyor.

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Çeşitli besinlerden almak mümkündür. D vitamini olan yiyecekler arasında bazıları; patates, yumurta, peynir, tereyağı, balık yağı gibi yiyeceklerdir. Vitaminler vücut için çok önemlidir ve mutlaka doktor yardımı ile hangi vitaminin eksik olduğunun saptanması gerekir. Çok fazla eksikse bazı hastalıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden mutlaka kan tahlili yaptırılmalıdır. Doktor yardımı olmadan ilaç ve takviye edici gıdalar kullanılmamalıdır. Bir uzmana danışılmadan kullanılan ilaçlar ilerleyen süreçlerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. En çok kemik gelişimine yardımcı olma özelliği ile bilinir. Vücuttaki mineral ve kalsiyum seviyesinin kontrol edilmesinde önemli bir rol oynar. Kemik oluşumuna katkısı olan d vitamini çocuklar için de önemli bir yere sahiptir.

Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra ayrıca balık ve balık ürünlerinde bulunur. Somon balığı (100gr) bir günlük vitaminin %90 gibi bir kısmını karşılar. Sardalye, ton balığı, hamsi gibi balıklar %50 ile %60 gibi bir kısmını karşılar. Yumurta, süt, kefir, yoğurt, peynir gibi ürünler ise %10 ile %30’luk bir kısmını karşılar. Her gün küçük bir yerin güneş görmesi vücut için önemlidir. Vücudun günlük ne kadar güneş ışığı alınması gerektiği doktorlar tarafından yaşa bağlı olarak belirlenmektedir.

D vitamini süt, kefir, yoğurt, balık yağı, tereyağı, balık, yumurta gibi yiyeceklerin içeriğinde bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi, fosfor dengesi, kalsiyum dengesi için vücuda alınması çok önemlidir. Eksikliği vücutta bazı rahatsızlıklara yol açabilir fakat fazlalığı ise zehirlenme yapabilir. Bu yüzden günlük miktar aşılmamalıdır.

En iyi besin kaynaklarından biri de baklagillerdir. İçerisinde bulunan d vitamini sayesinde vücudun vitamin eksikliğini karşılamaktadır. D vitamini eksikliği olan kişiler diyabete yakalanabilir ve kış boyu çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabilir. Eksikliğinde kemiklerde yumuşama meydana gelebilir. Sindirim sistemi bozuklukları, böbrek hastalığı ve kalp krizi gibi büyük sorunlar da meydana gelebilmektedir. Günlük en az 15 dakika vücudun güneş görmesi gerekir. Güneş görmeyen ve düzenli, dengeli beslenmeyen kişilerde eksikliğinin görülme oranı daha fazladır. D vitamini uzun ve sağlıklı bir hayatın parçasıdır. Yaz ayları iyi değerlendirilmeli ve yeteri kadar vitamin alınmalıdır. Kış ayları için de düzenli ve dengeli beslenilmelidir. Mutlaka doktor kontrolleri yapılmalı, uzmanın verdiği diyete ve tavsiyelere uyulmalıdır.

D Vitamini Faydaları

Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda ve bebekler D vitamininin önemi oldukça büyüktür. Cilt ve kas yapısı için ihtiyaç duyulan bu vitaminin bir diğer adı ise güneş vitaminidir. Güneşten alınan bu vitamin vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve fosforu ince bağırsaklarda emilmesine destek oluyor. Deri tarafından emilen üç vitaminden biri olan D vitamini, aynı zamanda yağda çözülen bir vitamin olup ısıya dayanıklı vitamin grupları içerisinde yer alıyor. Vücuda sebze yoluyla ve takviye gıdalarla da alınabilen vitaminin en doğal yolu güneş ışığıdır.

Gelişim aşamasından başlayarak düzenli ve belirli oranda alınan vitamin kişilerin bünyesinde sağlıklı etkiler yaratıyor. Özellikle çocuk grubunun düzenli olarak kullanması, kemiklerde gelişim aşamalarının tamamlanmasına olanak sağlıyor. Daha ilerleyen yaş gruplarında ise, kemik alanında kayıp yaşanmasının önüne geçerek, sağlıklı hayat imkanı sunuyor. Vücut içerisinde bulunan kan basıncını dengelemeye, enfeksiyon alınması ve zararlarına karşı vücudun korunmasına, kas ve kas yapısını güçlendirmeye, olası kalp hastalıklarına engel olmaya yardımcı olmasıyla biliniyor. Meme ve kolon kanseri alanında risk unsurlarını engellemeye yardımcı oluyor. Diş yapısı ve temeli için önem taşıyan vitamin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine olanak sağlıyor.

D Vitamini Eksikliğinde Neler Oluyor?

D Vitamini Faydalari Nelerdir1

Hücre çoğalmasını durduran bir vitamin türüdür. Hücre çoğalmasıysa kanser oluşumuna neden olan bir durumdur. Dolayısıyla D vitamini insan sağlığı açısından son derece önemli bir vitamindir. Eksik olan kişilerde oluşabilen rahatsızlıklar arasında şizofreni, Alzheimer ve epilepsi gelirken, bu gibi hastalıklar beyinde oluşmuş olan hasarlar nedeniyle ortaya çıkıyor. D vitamin en çok balık, yumurta sarısı, balık yağı, et, tereyağı, patates, sebze ve ciğerde bulunuyor.

Cildimizin bu vitamin ihtiyacını gidermesi için güneş ışınlarına düzenli olarak maruz kalmamız gerekiyor.

Güneş ışığı sayesinde cilde temas eder ve cilt d vitamini üretmeye başlar. Bu vitaminin eksik olan kişilere eklem ve kas acısı yaşar ve sürekli yorgunluk hissi oluşur. Bu gibi şikayetleri olan bireylerin vitamini öncelikle güneş ışığından daha sonra takviye gıdalar ile alması gerekiyor. D vitamininin faydalarından kısaca bahsedecek olursak;

  • Kan basıncını azaltarak yüksek tansiyonu önlemesi,
  • Meme kanseri ve kolon kanseri riskini en aza indirgemesi,
  • Kemik erimesini engellemesi,
  • Kasları güçlendirmesi,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi,
  • Raşitizm hastalığını önlemesi,
  • Kemiklerin kırılmasını engellemesi,
  • Özellikle diş ve kemik gelişimine yardımcı olması bu vitaminin faydaları arasında yer alıyor.

Çok az gıdadan temin edilebilir ve bu gıdalar da az tüketilmesi sonucunda vücutta bu vitaminin eksikliği meydana gelir. Vücut D vitaminini daha çok güneşten temin eder. Ancak güneşe az maruz kalmak yaşanılan yerin az güneş alması durumunda vitaminin eksikliği kaçınılmaz olur. Vücudun güneşten vitamin ihtiyacı karşılamasını engelleyen diğer faktörler ise koyu ten rengine sahip olmak, kullanılan bazı ilaçlar, yaşın ilerlemiş olması, gıdalardan alınan yağın sindirilememesi ve kolesteroldür. Bu gibi durumlarda akıllara D vitamini eksikliği belirtilerinin neler olabileceği gelir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri

Tüm vitamin eksikliklerinde olduğu gibi bu vitamin eksikliğinin kısa süreli olması halinde ortaya herhangi bir belirti çıkmaz. Ancak vücudun uzun süreli D vitaminin eksikliği çektiği durumlarda bazı belirtilerle erken tanı konulabilir. Bu belirtiler;

  • Depresyon Olabilir

Bu vitamin beyinde üretilen ve ruh halini düzenlemeye yardımcı olan hormonların üretilmesine yardımcı olur. Eksikliğinde bu hormonlar az üretildiği için kişide depresyon meydana gelebilir. Ancak geçirilen bu depresyon dönemi şiddetli değildir. Sadece kişide sebebi olmayan hüzünlü bir hal olur.

  • Kemiklerde Ağrı Meydana Gelmesi

Bilhassa kış aylarında güneşin daha az ışık saçması durumunda D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemik ağrılarının meydana gelme ihtimali daha fazla olur. Meydana gelen bu kemik ağrıları eklem ağrılarından farklıdır. Çoğunlukla tüm vücutta hissedilir ve bu ağrılara bir de halsizlik eşlik edebilir. Bu durum akıllara D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar sorusunu getirir. Vücudun uzun süreli D vitamini eksikliği çekmesi durumunda yetişkinlerde kemik yumuşaması, çocuklarda ise raşitizm hastalığı meydana gelebilir.

  • Soğuk Algınlığı

Çocuklarda devamlı olarak soğuk algınlığı meydana gelmesi D vitamini eksikliğinin belirtisi olabilir. Ayrıca d vitamini eksikliği görülen çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına çok fazla rastlanır.

  • Kasların Zayıflaması

D vitamini eksikliği sonucunda vücutta bulunan kas dokusunun zayıflama ihtimali çok fazladır.

  • Başın Terlemesi

Bebek, çok ve yetişkinlerde başın gereğinden fazla terlemesi D vitamini eksikliğinden kaynaklı olabilir. Bunun yanında kas krampları, kilo alma, eklem ağrıları ve tansiyon belirtiler arasında yer alır.

D Vitaminini Nasıl Alabiliriz?

Nasıl Alabiliriz?

Nasıl Alabiliriz?

Günlük vitamin ihtiyacımızın %70’lik bölümünü, yarım saat güneşli bir ortamda bulunarak alabiliriz.

Vücut için temel besin olarak değerlendirilen D vitamini, bireylerin bilinçli adımlar içerisinde temin etmeleri olası sağlık durumlarında yaşanacak sorunların önüne geçer. Bu vitamin için bilinen temel adım, güneş yardımı ile alınması yönündedir. Ek olarak tüketilen besinler de D vitamini elde edilmesinde fayda sağlayan noktalar içerisindedir. Yapılan incelemelerde vücudun kendi içerisinde D vitamini üretmesine olanak sağlaması bilinen detaylar içerisindedir.

Vücut için kas ve kemik sistemi çok önemlidir. Vücudun daha sağlıklı olması için kas ve kemiklerin de sağlıklı olması şarttır. Zamanla kas ve kemik sisteminde meydana gelen hasarlar sonucunda kişilerin yaşamlarının sonuna kadar D vitamini takviyesi almak zorunda kalabilirler. D vitamini eksikliğinin büyük çoğunluğu güneşten temin edilir. Gıdalar içerisinde çok az miktarda ve az bulunur. Takviye alacak kişilerin takviyeleri doktor kontrolünde almaları gerektiği unutulmamalıdır.

D Vitamini Açısından Zengin Besinler Nelerdir?

Vitamini açısından tüketilecek belirli besinler içerisinde, Peynir, Balık, Tereyağı, İstiridye, Soya Sütü, Mantar, Patates ve Yumurta yer alıyor. Ancak her besin belirli oranda tüketilmelidir, fazlası sağlık açısından sorun yaşanmasına sebebiyet vermektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.