Aktar Bloğu

Çörek Otu ve Kullanımı Hakkında

Corek otu ve kullanimi hakkinda

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Çörek otu yaklaşık 30 cm yüksekliğinde, yaz aylarında mavi ve yeşil renkte çiçek açan bir bitkidir. Ülkemizde en çok Ege ve Trakya’da yetiştirilir. Otun meyveleri olgunlaştıktan sonra toplanır ve kurutulur. Toplanan bu tohumlar suyla kaynatılıp yağ yapılabilir. Sağlık alanında ilaç yapımında da kullanılmaktadır.

Çörek Otunun Besin Değeri

Çörek otunun besin değeri incelendiğinde bir çorba kaşığında yani 15 gramda 56 kalori bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren, içinde linoleik asit, oleik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, vitamin A, B, C ve antioksidan gibi çeşitli maddeler bulunduran bir ottur.

Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Çörek otunun öğütülmüş olarak değil tohum olarak kullanılması uzmanlar tarafından önerilir. Öğütülmüş olan çörek otu bekletildiğinden ötürü iyi muhafaza edilemeyip daha çabuk etkisini yitirir. Çörek otunun tohumu öğünlerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir. Sağlığımız için son derece önemli olan çörek otunun faydaları incelendiği zaman;

  • Mikrop, virüs ve mantarları önlemeye yardımcı olur.
  • Kan şekerini düşürmeye yardımcıdır.
  • Damar hastalıklarını önlemede etkili olup, hazmı kolaylaştırmaktadır.
  • İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelmektedir.
  • Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar ve hücrelerin yenilenmesine yardımcıdır.
  • Alerjiyi önlemeye yardımcıdır.
  • Deri hastalıklarında yardımcıdır. Ancak önemli deri rahatsızlıklarında öncesinde doktora görünmek gerekir.
  • Kanı sulandırır ve kan şekerini düşürmeye yardım eder.
  • Romatizma ağrılarını dindirmeye yardım eder.

Yemeklerde, hamur işlerinde çok sık kullanılan bu baharatı çocuklara tohum olarak yedirmek sakıncalıdır. Boğaza kaçma ihtimaline karşı çocuklara tohum olarak değil karıştırılmış olarak yedirmek daha yararlı olacaktır.

Çörek Otu Nasıl Saklanır?

Çörek otunu saklamamız için öncelikle yeterli miktarda temin edip, taze tüketmek daha yararlı olacaktır. Buzdolabında muhafaza etmek tazeliği bozar. Buzdolabının motorundaki ısı çörek otunu bozar. Güneş ışığı almayan cam kavanozlar ideal bir saklama alanıdır. Çekmecelerin arka kısımları muhafaza etmek için uygun yerlerin başında gelir. Kavanozdan alırken nemli kaşıkları içine değdirmek çörek otuna zarar verebilir. Kaşık değdirmemeye özen gösterilmelidir.

Çörek Otu Nerede Satılır?

Çörek otu, marketlerde ve aktarlarda satılmaktadır. İnternetten hemen çörek otu satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler. Aynı zamanda e-Aktariye üzerinde hem çörek otu yağı hem de diğer bitkisel yağlar ve baharatları inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][woodmart_products post_type=”ids” items_per_page=”4″ include=”2041, 1914, 1910, 2027″ columns=”4″ sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”0″ lazy_loading=”no”][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.