Aktar Bloğu

Chia Tohumunun Faydaları

Chia tohumu nedir faydalari nelerdir

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Chia tohumu, Güney Amerika’da yetişen ada çayının tohumudur. Nane ailesine ait çiçekli bitkilerden elden edilir. Kuraklığa dayanıklı, küçük bir bitkidir. Tohumları beyaz, kahverengi ve siyahtır. Yüksek miktarda enerji veren bir besin olmakla birlikte, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı bir tohumdur. İnsan sağlığına olan faydalarıyla dikkat çeken bu bitki, günümüzde pek çok farklı sağlık ve cilt sorunu için kullanılabilir.

Chia Tohumunun botanik ismi Salvia hispanica’dır ve Maya ve Aztek uygarlıklarının bolca tükettiği bir besindir. Beyaz, koyu kahverengi ve siyah renklerde olabilir. Faydaları ise oldukça fazladır. Bu nedenle de Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından sıklıkla tüketilmesi önerilir.

Chia Tohumu Nedir? 

Botanik biliminde kullanılan ve ada çayının bir çeşidi olan Salvia Hispanica’nın minik minik tohumları Chia tohumunu oluşturur. Chia kelimesi Maya dilinde güç anlamına gelir. Bu yüzden bitkinin tohumlarında mucizeler gizlidir. Büyük arazilerde yetişen bu bitkinin minik tohumları toplanıldığı gibi yenebilir. Yalnızca büyük arazilerde değil. saksılarda da yetişebilen chia tohumu için serpilik atılması yeterli.

Chia tohumunun ekimi için uygun aylar vardır. Bunlar; şubat, mart, nisan, mayıs aylarıdır. Eğer bu aylardan birinde tohumlar toprağa atılırsa yazın toplanıp yenebilir. Aynı durumu saksıda da uygulayabiliriz. Tohumu evde de yetiştirebilmek mümkün olurken ayrıca marketlerde ve organik ürün satan dükkanlarda da bulabilmek mümkündür.

Chia Tohumu Besin İçeriği

Gluten içermeyen bir besindir. Süte oranla daha fazla kalsiyum içerir. İçeriğide bol miktarda Omega 3 bulunan bitki antioksidan özelliğine sahip olduğundan uzun süre tok tutar. İyi bir çözünür ve posa kaynağıdır. 100 gramda 486 kaloridir. İçeriğinde karbonhidrat, lif, protein, yağ, A ve C vitamini, kalsiyum gibi faydalı bileşenler bulunur.

Chia Tohumu Gluten İçerir Mi?

Glütensizdir ve çölyak hastaları için en iyi alternatif besinlerden biridir. 1 yemek kaşığını 1 bardak su ile karıştırıp yarım saat bekleyince sıvı jelatini andıran bir kıvamı olacaktır. Glutene alerjisi olan insanların tüketmesinde bir sakınca yoktur. Ayrıca bu tohumun faydaları son derece fazla olurken, tokluk hissi vermesi ve yağ yakımını artırmaya yardımcı olması bu faydalar arasında yer alır.

Chia Tohumunun Faydaları 

Chia Tohumunun Faydaları 

Chia Tohumunun Faydaları

  • Tohumun 100 gramında 17 gram protein bulunur. Protein açısından çok besleyicidir.
  • Lif deposudur. Düzenli ve yeteri dozda kullanımında kilo kontrolü sağladığı ve zayıflamaya yardımcı olduğu biliniyor.
  • Lifleri içinde çok barındırıp, bir tohum 100 gramda 11gram lif bulunuyor.
  • İçinde bolca bulunan Omega 3 asitleri sayesinde beyni korur.
  • Enerji veren bir tohum olmasıdır. Sık sık acıkmanın önüne geçer. Tatlı ihtiyacının da önüne geçer. Bu yüzden de zayıflamaya yardımcı olduğu bilinir.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğundan diyabet hastalığının oluşumunun önüne geçmede de yardımcı bir besindir.
  • Kalsiyum bakımından çok zengindir bu yüzden kasların gelişimine yardımcı olur.
  • İçinde bol miktarca kalsiyum ve A vitamini olduğundan diş gelişimine de yardımcı olan bir besindir.

Chia Tohumu Zayıflamaya Etki Eder mi?

Zayıflamaya Etki Eder mi?

Zayıflamaya Etki Eder mi?

İçerisinde birçok vitamin olduğu gibi antioksidan ve protein gibi bileşenler de bulunur. Durum böyle olunca o minicik chia tohumlarını yediğimiz zaman uzun süre açlık hissetmiyor ve tok kalabiliyoruz. Sindirimi düzenlemeye konusunda son derece etkili olan tohumlar aynı zamanda kan şekerini de dengede tutmaya yardımcı olmasıyla bilinir. Bu gibi etkilerinden dolayı da zayıflamaya yardımcı olan bir besin olarak nitelendirilir. Günümüzde birçok diyetisyen ve beslenme uzmanı chia tohumunu diyet listelerine eklemektedir.

Chia Tohumu Çiğ Tüketilir mi?

Çiğ olarak tüketimi elbette yapılabilir ve oldukça da kolaydır.  Tohumu meyve karışımlarınıza, çorbalarınıza, yoğurdunuza ve yulaf karışımlarına 1 yemek kaşığı ölçülerinde koyarak tüketebilirsiniz. Sağlıklı ve besleyici olan bu tohumu bir miktar sıvının içerisinde bekletip jel haline getirerek de tüketebilirsiniz.

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Muzlu ve kakaolu Chia pudingi, yeşil çaylı chia pudingi, Chia tohumlu omlet, Chia tohumlu kurabiyeler veya toplar ve Chia tohumundan detoks içeceği hazırlanabilir. Bu içecek 5 gün boyunca sabah akşam içildiği takdirde metabolizmayı hızlandırmaya yardım eder. Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından da sık sık tavsiye edilir. Chia tohumu tüketimi kahvaltılık gevreklerde, fırında pişecek ekmekte, poğaça ve tatlı ürünlerinin üstünde, salat yoğurt ve dondurmanın üstüne serpiştirilerek de yapılabilir. Aynı zamanda çorba ve soslarda kıvam sağlamak için un veya nişastanın yerine kullanılabilir.

Chia tohumu tüketiminin çeşitli yolları vardır ve o yollardan bazıları ise şunlardır.

·         Chia Tohumunu Çay Olarak Tüketmek

1 Fincan kadar sıcak suya atılan 1 tatlı kaşığı chia tohumu ile bir çay hazırlayıp içebilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta yaptığınız çayı hemen tüketmek yani bekletmemektir.

·         Chia Tohumunu Puding Olarak Tüketmek

Chia tohumunu puding olarak tüketebilmek için; tohumu, ev yapımı 1 kâse yoğurdun içine akşamdan 1 tatlı kaşığı atıp ağzını kapatmak gerekir. Sabaha kadar da buzdolabında bekletilen bu yoğurdun içine çilek, kayısı, muz vb. sevdiğiniz tadı veren meyveleri de ekleyerek pudinginize tat katabilirsiniz. Eğer isterseniz tohumu ya da meyveleri blenderdan geçirerek de tüketebilirsiniz. Daha besleyici ve faydalı olması için de pudinginize 1 çay kaşığı tarçın ve 1 avuç ceviz içi gibi doğal besinler de katabilirsiniz.

·         Chia Tohumunu Omlete Katabilirsiniz

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda alacağımız vitamin, mineral ve proteinler çok önemlidir. Günü daha dinç ve enerjik geçirmeyi sağlayan kahvaltı, aynı zamanda tok tutarak da fazla kilo almaya engel olur. Chia tohumunun midede şişme özelliğinden dolayı tok tutma hissi oldukça fazladır. Bu sebeple yumurtanıza bu tohumdan bir yemek kaşığı ekleyip lezzetli omletler yapabilirsiniz. Bununla birlikte daha yararlı olması için ek olarak 2 yemek kaşığı süt, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı pul biber ve 1 çay kaşığı da kekik ekleyerek omletinizin lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Chia Tohumunu Çocuklar Kullanabilir Mi?

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar da doktor kontrolünde kullanabilirler. Fakat içerisindeki besin değerinin ve posa yapısının fazla olmasından dolayı bebeklerin kullanması tavsiye edilmez.

Emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ya da önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin tüketiminden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.