Aktar Bloğu

Böğürtlenli Çayın Faydaları

Böğürtlenli Çayın Faydaları

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Böğürtlenli çayı, insanların günümüzde en çok sevdiği ve tükettiği meyve çaylarından biridir. Bitki çayı olarak da ifade edilen çay, kurutulmuş olan böğürtlenlerin demlenmesi ile elde edilmektedir. Üstelik insan sağlığına önemli faydalar sağlayan bu çay, boğaz ağrısından varis problemine varana kadar pek çok sağlık sorununda etkili olabilmektedir.

Böğürtlenli bitki çayının bazı faydalarından bahsetmek gerekirse; içeriğindeki faydalı bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesi, boğaz ağrısını hafifletmesi, ishal gibi problemlere iyi gelmesi, bu bitki çayının faydaları arasında yer almaktadır.

Böğürtlen Nerelerde ve Ne Zaman Yetişir?

Doğada kendiliğinden yetişen böğürtlen, insan sağlığına olan faydaları ile bilinmektedir. Bitki çayı olarak da tüketilmesi mümkün olan böğürtlen, A, E, P, K ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde de gerek cilt sağlığına gerek genel sağlığa gerekse saç sağlığına büyük fayda sağlayabilmektedir.

Böğürtlen Nerelerde ve Ne Zaman Yetişir?

Böğürtlen Nerelerde ve Ne Zaman Yetişir?

Böğürtlenin bilinen özellikleri olarak; güller ailesindendir. Orman eteklerinde, yol kenarlarında ve bahçe çitlerinde genel olarak kendiliğinden yetişir. Dayanıklı ve çok yıllı bir bitkidir. Dikenli ve çalı görünümlüdür. Dikenli gövdesi ve kışın dökülmeyen yaprakları olan bir bitkidir. Yaz aylarında salkım halinde veya tek tek açan pembe ve beyaz çiçekleri olur.  Yaz sonlarında, sonbahar başlarında bu çiçekleri kırmızı, birazda siyahımsı kara duta benzeyen meyveler olmaya başlar. Bölge, yer ve toprak seçiciliği yoktur. Seyrekte olsa döktüğü tohumlarıyla, yere değmiş olan dalların köklenmesi ve köklerinin tekrar yeşermesiyle çoğalırlar.

Böğürtlenin Sağlığımız için Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen hem lezzetli hem de sulu bir meyve türüdür. Bu sebeple de doğal içecekleri sevenler için mükemmel bir lezzettir. Böğürtlenden yararlanmak için sadece meyve olarak tüketmek zorunda değiliz. Böğürtleni çay olarak da tüketmek mümkündür. Aynı zamanda salatalarda, tatlılarda, reçellerde ve benzeri tariflerde kullanmak da mümkündür. Böğürtlenin sağlığımız için çok fazla faydası bulunur. Bunlar;

  • İçerisinde bol miktarda yağ asidi, vitamin, mineral ve karbonhidrat bulunur.
  • Çok güçlü bir antioksidandır.
  • Toksinlerin ve diğer olumsuz maddelerin temizlenmesine yardımcı olur.
  • Dolaşım sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Düzenli olarak tüketilmesi durumunda cilt sağlığı için faydalıdır.
  • Yine antioksidan özelliğinden dolayı zararlı bakterilerden korunmamıza yardımcı olur. Vücudun dezenfekte edilmesine yardımcı olur.
  • Demir açısından çok zengin bir meyvedir. Bu nedenle de anemi ile mücadeleye yardımcı olup, kandaki trombositlerin ideal bir sayıda tutulmasına yardımcı olur.
  • Hem ağız boşluğuna hem de dişlere çok faydası bulunur. Dişlerin temizlenmesine, ağız kokusunun giderilmesine, plak ve diş eti sorunları gibi çeşitli rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.

Böğürtlenli Çayın Faydaları Nelerdir?

Bitki çayları, genellikle günümüzde çeşitli sağlık sorunlarına fayda sağlaması amacıyla tüketilmektedir. Böğürtlen çayı da bugünün şartlarında en sık tüketilen bitki çaylarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Böğürtlenli Çayın Faydaları Nelerdir?

Böğürtlenli Çayın Faydaları Nelerdir?

Böğürtlenli çay, oldukça kolay hazırlanan ve tüketimi de bir o kadar lezzetli olan bir bitki çayıdır. Üstelik pek çok konuda faydalı olan bu çay, başta sindirim sistemi olmak üzere bağışıklık sistemi, varislerin giderilmesi, boğaz ağrısı gibi sorunlarda etkili olmaktadır. Bunun ile beraber ishale iyi gelmesi, kalp sağlığını koruması ve hatta kilo kontrolünü sağlaması, yine böğürtlenli çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Sağlık açısından böğürtlenli bitki çayın faydaları oldukça fazladır. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda antioksidan etkisi gösteren bu çay, vücuttaki serbest radikallerin atılımını sağlamaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine, soğuk havalarda ortaya çıkan hastalıklardan korunmaya ve ağızda ortaya çıkan yaraların iyileşmesine de fayda sağlamaktadır. Bunun ile beraber böğürtlenli bitki çayı içeriğindeki C vitamini sayesinde kemik dokularının daha güçlü bir hale gelmesini sağlarken, kan şekerini düzenleyebilmek ve tansiyonu dengeleyebilme konusunda oldukça etkilidir.

Böğürtlenli çayının faydaları yalnızca bu kadarla sınırlı değildir. İdrar yollarında meydana gelebilecek enfeksiyonlu rahatsızlıklara karşı koruyucu bir etki gösterirken, vajinal akıntının kesilmesinde, mesanedeki taş problemlerinin önüne geçilmesinde, vücudun yağ dengesinin korunmasında ve bu sayede cildi sıkılaştırarak yaşlanma etkilerini en aza indirgenmesinde oldukça faydalı olabilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra böğürtlenli bitki çayı, içeriğindeki lif sebebiyle kilo vermek isteyenler için de oldukça etkili olan bir bitki çayıdır. Bu gibi faydaları sayesinde böğürtlenli bitki çayı tüketmek isteyenler, bu çayı hemen hemen her aktardan temin edebilmektedir. Diğer tüm bitki çaylarında olduğu üzere böğürtlenli bitki çayının da tüketimine dikkat edilmelidir.

Böğürtlenli meyve çayı en çok diyet sürecinde olanların tükettiği çaylar arasında yer alır. Ancak sağlıklı beslenme kapsamında her bireyin düzenli olarak tüketmesi gereken meyveli çaylar arasında yer alır.

Bağışıklığın Güçlenmesi için Böğürtlenli Çayı Tüketebilirsiniz!

Böğürtlen çayı, günümüzün en sık yaşanan sağlık sorunlarından grip, nezle, soğuk algınlığı gibi konularda oldukça etkili olan bir bitki çayıdır. Bağışıklık sistemi üzerinde güçlü bir etkisi olan böğürtlen çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve birey için hastalıklara karşı koruyucu bir etki göstermektedir.

Böğürtlenli Bitki Çayı Nasıl Tüketilmeli?

Böğürtlenli çayının faydalarını en iyi şekilde görebilmek açısından çayın tüketim şekli oldukça önemlidir. Örneğin; gereğinden fazla tüketilen böğürtlen çayı fayda sağlamak yerine çeşitli zararlara ve sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Öte yandan bu çayın etkisini görebilmek açısından tavsiye edilen böğürtlen çayı, günde en fazla 1 – 2 fincan olarak tüketilmelidir. Üstelik bu çayın tüketim miktarı, hangi amaçla kullanıldığına göre değişiklik gösterebilmektedir. Gereğinden fazla tüketilen böğürtlenli çayı, midesi hassas olan kişilerde mide bulantısı, kusma gibi durumlara sebebiyet verebilmektedir.

Böğürtlenli Çay Nasıl Hazırlanır?

Böğürtlen çayı, günümüzde bazı aktarlarda hazır olarak satılmaktadır. Bu şekilde satın alınan böğürtlen çayları direk olarak kaynamış suyun içine koyularak hazırlanabilmektedir. Bu şekilde hızlıca tüketime hazır olacaktır.

Bunun dışında böğürtlen çayı hazırlayabilmek için kurumuş böğürtlen yaprağına ihtiyaç duyulmaktadır. Hafif bir bitki çayı için 2 çay kaşığı kurumuş böğürtlen yaprağının üzerine kaynamış su ilave edilmesi ve demini alması için 10 dakika bekletilmesi gerekmektedir. Daha sonra süzülen böğürtlen bitki çayı tüketime hazır olmaktadır.

Ayrıca sağlık sorunlarına fayda sağlaması için hazırlanacak olan bu bitki çayının ise su ile beraber kaynatılması gerekmektedir.

Böğürtlenli Çay Çok İçilirse Bir Şey Olur mu?

Genel olarak bitki çaylarına bakıldığında, aşırı tüketim vücutta istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. Dolayısıyla diğer bitki çayları gibi böğürtlenli bitki çayı çok içilirse yan etkiler gösterebilmektedir. Bu nedenle böğürtlenli bitki çayının tüketimine dikkat edilmesi ve gerektiği kadar tüketilmesi önemlidir.

Böğürtlenli Çayı Çok İçmenin Zararları Var mı?

Çok İçmenin Zararları Var mı?

Çok İçmenin Zararları Var mı?

Böğürtlenli bitki çayı, çoğunlukla insan sağlığına olan faydaları ile bilinmektedir. Fakat her bitki çayı gibi böğürtlenli bitki çayı da çok fazla tüketildiği takdirde sağlık açısından zararlı olabilmektedir. Örneğin; böğürtlenli bitki çayı çok içmenin zararları vücuttaki demir ve kalsiyum emiliminin azalması, mide bulantıları, çeşitli mide ve karaciğer rahatsızlıkları olarak örneklendirilebilmektedir. Özellikle de karaciğer problemi olan kişilerin bu bitki çayını tüketmemesi gerekmektedir.

Yan Etkileri Var mı?

En lezzetli bitki çaylarından biri olarak karşımıza çıkan böğürtlenli meyve çayı, bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Çayın yan etkileri ise genellikle alerjik reaksiyon olarak görülmektedir. Bunun ile beraber mide bulantısı, karaciğer problemleri ve mide rahatsızlıkları da bu çayın yan etkileri arasında yer almaktadır.

Uyku Yapar mı?

Böğürtlenli meyve çayı ile alakalı en merak edilen konulardan biri de uyku yapıp yapmadığıdır. Günümüzde en çok tüketilen bitki çaylarından böğürtlen çayı, insanlar üzerinde uyku yapıcı bir etki göstermemektedir. Dolayısıyla da gönül rahatlığı ile tüketilebilmektedir.

Dileyen herkesin çayı, genellikle aktarlardan ya da organik pazarlardan hazır olarak temin edebilmesi mümkündür. Hazır almak yerine kendi hazırlamak isteyenlerin ise bu meyveyi taze olarak satın alıp kurutması gereklidir.

İshal Yapar mı?

Böğürtlenli meyve çayı ishal yapmamakta, aksine sindirim sistemini düzenlemektedir. Bu gibi durumlar için tüketilebilecek ideal bitki çaylarından biri olan böğürtlen çayı, bal ile karıştırılarak günde 2 fincan kadar tüketilebilmektedir. Bu sayede sindirim sistemi bozukluklarını düzenleme konusunda faydalı olacaktır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.