Aktar Bloğu

Bitki Çaylarını İkinci Kez Demleyebilir Miyiz?

bitki caylarini ikinci kez demleyebilir miyiz

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Bitki çayları sağlığımız için önemlidir. Beslenme ve Diyet Uzmanları da bitki çaylarını düzenli periyotlarda tüketmemiz gerektiğini ancak demlerken dikkat etmemiz gerektiği konusunda sürekli uyarırlar. Bitki çaylarının demlenme türleri ve süreleri her bitki çayı için farklılık gösterir. Bunun için e-Aktariye bloğunu ziyaret edebilir, gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Peki bitki çaylarını ikinci kez demleyebilir miyiz?

Demleme ve Fermantasyon Aynı Şey Değildir ve Aynı Etkiyi Göstermezler

Bildiğiniz üzere yeşil çay camellia sinensis denilen bitkinin yapraklarından üretilmektedir ve aslında bu bitki de bildiğimiz siyah çay ile aynı bitkidir. Maruz kaldıkları fermantasyon işlemi dolayısıyla bünyelerindeki antioksidan ve kateşin maddeleri fermantasyon oranına bağlı olarak kaybolmaktadır. Fakat demleme dediğimiz yöntem tam olarak fermantasyon gibi etkiler yaratmaz. Demlenmeye bırakılan bir çay içeriğindeki maddeleri su ile tepkimesinden dolayı salmaya başlar. Bu maddeler bir kez çıktıktan sonra artık o maddelerin verimini almak için gerekli süre başlamış demektir. Fakat bu ikinci kez demlendiğinde de aynı verimi alacağımız anlamına gelmez. Buna rağmen halk arasında yeşil çayın ikinci kez demlemesi gibi bir inanç vardır. Hatta Çin’de birçok insan çaylarını termos ile içer ve o termosa gün boyunca ortalama 5-6 kez su koyarlar. Aynı bitkiden bu kadar verim alırlar mı derseniz? Cevap bazen evet bazen hayır. Kısacası kullanılan bitkinin maruz kaldığı işlem ve çay yapraklarının kalitesine bağlıdır bu.

Özellikle bitki çayları ilk demlenmeden sonra 2. kez tüketilmemelidir. Zira demlenme veya suda kalma süresi artan bitki içeriğindeki tüm yararlı maddeleri suya bırakır. Bıraktıktan sonra ise demleme veya bekleme süresini aştıktan sonra artık yararlı maddeleri salmaktan ziyade zararlı bakteriler için elverişli bir alan olmaktadır. Bu sebeple bitki çayları çok doğru şekilde demlenmeli ve bekleme sürelerini aştıktan sonra ikinci kez kaynatılmamalı, tüketilmemelidir.

Peki Bitki Çayları Nerede Satılır?

Marketlerde ve aktarlarda çeşitli bitki çayları satılmaktadır. E-Aktariye’de tüm bitki çaylarını inceleyebilir, sipariş oluşturabilirsiniz. Kendinizi sadece yeşil çay ya da adaçayı, ıhlamur veya siyah çay ile sınırlandırmamalısınız. Melisa çayı, funda otu çayı, elmalı, kuşburnu yahut karışık bitki çaylarını de denemeli ve tüketmelisiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][woodmart_products post_type=”ids” items_per_page=”4″ include=”1432, 1433, 1430, 1426″ columns=”4″ sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”0″ lazy_loading=”no”][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.