Aktar Bloğu

Biberiye Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Biberiye Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]Biberiye bitki çayı, başta sindirim sistemi olmak üzere hafızayı güçlendirmeye, karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine ve hatta saçların güçlenmesine kadar hemen hemen her alanda fayda sağlayabilmektedir. Bu nedenle en çok tüketilen bitki çayları arasında yer alan biberiyeli çay, kurutulmuş ya da taze olarak hazırlanabilmektedir.

Biberiye bitkisinin anayurdu Türkiye’de, Akdeniz havzası olmak üzere kısmen de olsa Batı ve Güney Anadolu kıyı şeridinde görülür. Biberiye çayı, yapraklarının suda kaynatılması yoluyla elde edilir. Ortalama 10 dakika demletilen kuru yapraklar süzülerek içime hazır hale getirilir. Diğer bitki çayları gibi aktarlarda rahatlıkla bulunabilir. Biberiye çayının hafızayı güçlendirici, sindirimi kolaylaştırıcı, cilde iyi gelen, kan dolaşımını hızlandırıcı vb. gibi yararları vardır.

Günümüzde pek çok kişi tarafından çeşitli sağlık sorunlarına karşı tüketilen bitki çaylarından biri de biberiye çayıdır. Biberiye bitkisi yemeklerde ve balıklarda kullanılan bir bitki olurken, aynı zamanda bitki çayı olarak da tüketilebilmektedir. Oldukça eski çağlardan bu yana alternatif tıp alanında kullanıyor olması da bu bitki çayının faydalı olduğunu göstermektedir.

Biberiye Bitki Çayının Özellikleri

Şifalı bitkiler içerisinde önemli bir yere sahip olan biberiye, son zamanlarda zayıflama konusunda da birçok kişiye yardımcı olması ile popülerliğin, artırmaktadır. Yine bitkisinin önemi çok olduğu kadar çayının tüketimi de her geçen gün artış göstermiştir.

Çeşitli uzmanlar diyet menüleri hazırlarken biberiye çayını da menüye dahil etmeye çalışmaktadır. Kalori yakıcı özelliği ile ön plana çıktığından ve bununla birlikte yağ yakımına yardımcı olduğundan vazgeçilmez bitkilerden biri oluyor.

Günlük hayatta mutfaklarda, yemeklere tat vermek amacıyla kullanılan biberiyenin şimdi zayıflama özelliğine geçelim. Zayıflamak için büyük uğraşlar veren biberiye sinirli ve çok asabi kişilere bir hayli faydalıdır. Son zamanlarda ünlü diyetisyenlerin yaptıkları açıklamalar doğrultusunda metabolizmayı hızlandırması ve kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Biberiye Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Biberiyeli çayın faydalarından bahsetmek gerekirse; konsantrasyonu artırması, hafızayı güçlendirmesi, kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına iyi gelmesi, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlaması, kan dolaşımını artırması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, baş ve migren ağrılarını hafifletmesi, stresi azaltma konusunda etkili oluşu, bu çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Biberiye Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

Biberiye Bitki Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Karaciğere iyi gelmektedir. Ancak önemli karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin biberiye çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir.
  • Sinirleri uyarır ve güçlendirir.
  • Mide ve bağırsakları uyarır. Böylece sindirime (özellikle yağlı yiyecek yendiğinde) yardımcı olur.
  • Hazımsızlıktan oluşan gazları söktürmeye yardımcı olur.
  • Etkili bir tonik olarak da bilinmektedir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim problemlerinin önlenmesine yardımcı olur.
  • Vücuttan ödem atılmasını sağlar.

Biberiyeli bitki çayının faydaları neredeyse sayılamayacak kadar çoktur. Doğru ve düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde kanserin dahi önüne geçmeye yardımcı olan bu çay, hazımsızlık, kronik ağrı, Alzheimer, demans, stres, depresyon ve kaygı gibi konularda da etkili olabilmektedir. Üstelik kilo vermeyi kolaylaştırma, adet sancılarını hafifletme, cildi güzelleştirme gibi etkileri de bulunmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra spazm önleyici bir etki göstermesi, kabızlık, şişkinlik, kramp gibi problemleri gidermesi, baş ağrısı, eklem ağrıları gibi sorunlara iyi gelmesi ve stresi azaltarak uykusuzluk sorununa iyi gelmesi, yine çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Biberiye çayı birkaç dal biberiye bitkisi ve bir miktar kaynamış su ile kolaylıkla hazırlanabilmektedir. Bu bitki çayının hazırlanışında tüm bitkinin faydalarını görebilmek adına hem dallarının hem de yapraklarının kullanılması gereklidir. Taze ya da kurutulmuş biberiye bitki ise çay hazırlayabilmek mümkündür.

Biberiyeli Bitki Çayın Besin Değeri

Diğer tüm bitki çaylarında olduğu üzere biberiyeli çayda da besin değerleri tüketilen ya da hazırlanan miktara göre değişiklik göstermektedir.  Örneğin; 100 gram kadar Biberiyeli bitki çayının besin değeri 7.7 gram karbonhidrat, 2.9 gram lif, 0.8 gram protein, 2.5 gram yağ, 157.0 mg potasyum, 211.0 mg kalsiyum ve 4.8 mg demir şeklindedir.

Biberiyeli Bitki Çayı Kaç Kalori?

Kaç Kalori?

Kaç Kalori?

Tüketilen her besinin ya da bitki çayının olduğu gibi, biberiyeli çayın da bir kalorisi bulunmaktadır. Kalori miktarı ise tüketilen miktara bağlı olarak değişmektedir. Örneğin; 100 gram kadar biberiyeli çayın kalorisi 57 kcal kadardır. Ayrıca bir porsiyon, yani bir fincana tekabül eden 5 gram biberiyeli çayın kalorisi ise 3 kcal kadardır.

Biberiye Bitki Çayı Bozulur mu?

Biberiye çayı, oldukça kolay bir şekilde hazırlanan ve tüketimi lezzetli olan bir çaydır. Demlendikten sonra taze olarak tüketilmesi gerekmektedir. Uzun süre bu şekilde hazır olan biberiye çayı elbette ki bozulabilmektedir.

Öte yandan aktarlardan kuru bir bitki olarak satın alınan biberiyeli çay, uzun süre kalsa da bozulma göstermemektedir. Fakat yine de saklama koşullarına dikkat edilmesi önemlidir.

Biberiye Bitki Çayı Nasıl Saklanmalıdır?

Biberiyeli çay, diğer pek çok bitki çaylarında olduğu üzere muhafaza gerektiren bir çaydır. Kuru ve serin yerde muhafaza edilmesi ve güneş görmemesi önemlidir. Ancak bunun aksi söz konusu olduğunda zaman içerisinde bu bitkinin böceklenme yaptığı görülebilmektedir. Bu da biberiyeli çayın bozulduğu anlamına gelmektedir.

Taze biberiye bitkisini, sapları kesilmeden su dolu bir kavanozda saklanabilir. Kurutulmuş olanları ise, loş ışığı olan bir ortamda ve hava geçirmeyen bir kavanozda saklanmalıdır. 6 aya kadar bu şekilde saklanması tavsiye edilmektedir.

Biberiye Bitki Çayı Nasıl Demlenir?

Biberiyeli çay, içeriğindeki vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan bir çaydır. Dolayısıyla insan sağlığında çeşitli etkiler gösterebilmektedir.

Günümüzde pek çok kişinin zevkle tükettiği bitki çaylarından biberiyeli çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Bu çayı hazırlayabilmek için gerekli olan malzemeler kurutulmuş ya da taze olarak satın alınan biberiye bitkisi ve bir fincan kadar kaynatılmış sudur. Bir tatlı kaşığı biberiye bitkisini bir fincan kaynamış suyun içerisini bırakılması ve yaklaşık olarak 10 – 15 dakika kadar demlemeye bırakılması gereklidir. Bu şekilde tüketime hazır olacaktır.

Biberiyeli bitki çayının faydalarını en verimli bir şekilde görebilmek için bu yöntemle demlenmesi gereklidir. Kaynatılan biberiye çayının faydalı bileşenleri özelliklerini kaybettiğinden, insan sağlığına olan faydaları da yitirilebilmektedir. Dolayısıyla bitki çaylarının kaynatılması yerine demlenmesi tavsiye edilmektedir.

Biberiye Bitki Çayının Zararları Var mı?

Zararları Var mı?

Zararları Var mı?

Birçok yararı olduğu gibi biberiye çayının zararları da vardır. Doktor kontrolünde önerilen miktardan fazla kullanıldığı zaman zararları görülebilen bir bitki çayıdır. Eğer önerilen miktardan fazlası tüketilirse zehirlenmeye yol açabilir. Bu yüzden doktorların önerdiği miktardan fazla tüketilmemesi son derece önemlidir.

Biberiyeli çayın zararları incelendiğinde daha çok hamilelik döneminde ve lohusalık dönemindeki kadınlarda gözlenmektedir. Bu dönemlerdeki kadınlar, bu çayı tüketecekleri zaman doktorlardan miktar tavsiyesi almadırlar. Aynı zamanda kronik, alerjik ve önemli rahatsızlığı olan kişilerin de biberiye çayını tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdırlar.

Biberiye Bitki Çayının Yan Etkileri Var Mı?

Biberiye çayının kan dolaşımını hızlandırıcı bir özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerin biberiye çayını doktor kontrolünde az miktarda tüketmesi gerekir.

Bunu yanında biberiyeli çay ülser ve kolik hastalıkların etkilerini arttırabilen bir özelliği de sahiptir. Bu sebeple de bu tür hastalıkları olan kişiler bu bitki çayından uzak durmalıdır.

Epilepsi Hastaları Biberiye Çayı Tüketmemeli!

Epilepsi beynin bir bölgesinden anormal elektriksel bir boşalım çıkması sonucu epilepsi nöbeti gerçekleşir. Artık günümüzde yaygın olarak gözlemlenen bir hastalık türüdür. Halk arasında “Sara Hatalığı” olarak da bilinir. Biberiyeli bitki çayın yan etkileri incelendiğinde epilepsi krizlerini tetikleme gibi olumsuz bir özelliği vardır. Beyne her ne kadar iyi gelse de epilepsi hastaları için bu durum farklıdır. Bu nedenle epilepsi hastaları biberiyeli çayından kesinlikle uzak durmalıdır. Ancak sağlıklı bireyler kontrollü olarak tükettiklerinde sağlığımız için son derece faydalıdır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.