Aktar Bloğu

Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir?

Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Beyaz çay, yeşil çay ve siyah çay kadar bilinen bir çay değildir. Oysaki beyaz çay sağlığımıza birçok yönden faydaları bulunan bir çay türüdür.

Siyah çay, yeşil çay ve beyaz çay “camellia sinensis” bitkisinin yapraklarından elde edilen çaylardır.
Camellia sinensis bitkisi antioksidan yönünden çok zengin bir bitkidir. Ancak çaylara uygulanan işlemler çayın içeriğindeki yararlı maddeleri öldürmektedir. Bu durum beyaz çayda biraz daha farklıdır. Siyah ve yeşil çaya göre daha az işlemden geçmiş olup, içeriğindeki antioksidanları kaybetmeyen tek çaydır. Karadeniz’de üretilmeyip, daha çok Çin’de üretilen bu çay, Fujian yöresinde yetişmektedir.

Beyaz çayın bilimsel olarak adı camellia sinensistir. Uzakdoğu’ya özgü bir bitki çayı türüdür. Anavatanı Çin ile birlikte Tayvan, Sri Lanka ve Hindistan’dır. Yaklaşık 5000 sene kadar önce ilk olarak Çin’de keşfedilmiştir. Aktarlarda ve büyük marketlerde bulunmaktadır. Beyaz çayın faydaları sağlık için çok önemlidir. Özellikle de zayıflamak isteyenlerin en çok tercih etmesi gereken bitki çayları arasında yer almaktadır.

Son dönemlerde bitki çayları arasında ön plana çıkmayı başaran çay, sağlık açısından pek çok fayda sunabilmektedir. Antioksidan özelliğine sahip olması sebebiyle bağırsak hareketliliği ve metabolizmanın hızlandırılması konusunda da etkili olan bu çay, düşük kafeini bulunduğundan kolaylıkla tüketilebilmektedir.

Beyaz Çayın Özellikleri

Beyaz çayın anavatanı Tayvan ve Çin’dir ve çok ilginç bir hikayesi bulunur. Çin imparatoru Shen Nung’un bir gün dinlenirken yardımcılarından sıcak su ister. Sıcak suyun için o an rastlantı sonucu beyaz çay yaprakları düşer. İmparator bu yeni çayın tadını çok sever. İmparator beyaz çayı çok sevince halk arasında da yayılmaya başlar. İlk önce Çin ve Tayvan’da, daha sonra ise tüm dünyada tüketilmeye başlanır. Günümüzde Beslenme ve Diyet Uzmanlarının en çok tavsiye ettiği bitki çayları arasında bulunur.

Siyah ve yeşil çayın ardından Türkiye’de oldukça popüler bir hale gelen bitki çaylarından beyaz çay, oldukça uzun yıllardır pek çok ülkede şifa kaynağı olarak tüketilmektedir. Faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bitki çaylarından bu çay, çeşitli sağlık sorunları karşısında etkisini göstermesiyle bilinmektedir.

Vücudu antioksidanlara karşı koruması, vücutta mikrop ve bakteri oluşumunu önlemesi, bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve nezle gibi sorunlara karşı koruması bu çayın faydalarındandır. Ayrıca stresi azaltıp enerji vermesi, zihni kuvvetlendirmesi de çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Diğer yandan çayın kilo verme konusunda da etkili bir çay olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki polifenol ve kafeinin gibi bileşenler insanın metabolizmasını hızlandırırken, kolay bir şekilde kilo verme konusunda fayda sağlamaktadır.

Beyaz Çayın Faydaları

Çayın faydalarından biri bağışıklık sistemi üzerinedir. Bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahip olan bu çayın aynı zamanda cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Cildi gençleştirici ve güzelleştirici bir etkiye sahiptir. Yaşlanmaya karşı direnci arttırır. Zayıflatıcı özelliklere de sahip olan bir çaydır. Bu yüzden kilo sorunu olanların tüketmesi gereken bitki çayları arasında yerini alır. İçerinde bolca antioksidan barındırır. Kemiklere de çok faydalı olan beyaz çay içerinde bol miktarda A ve C vitamini bulunur.

Beyaz Çayın Faydaları

Beyaz Çayın Faydaları

Asya’da tüketilen, fakat Asya dışında pek fazla bilinmeyen bir bitki çayıdır. Ancak son yıllarda çayın yurtdışına da gönderilmesiyle birlikte çok fazla tüketilmeye başlanıldı. Özellikle Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından sıklıkla tavsiye edilen çay, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, metabolizmayı hızlandırmaya, cilde canlılık kazandırmaya yardımcı olmaktadır.

Zayıflamaya Yardımcı Olur

Beyaz çayın zayıflamaya etkisi vardır. Kolesterolü dengelemeye yardımcı olan çay, yağ hücrelerinin büyümesini engellemeye, hatta bu yağ hücrelerinin parçalanmasına yardımcı olur. Diyet programlarının vazgeçilmez bir öğesi olan bu çay ne yazık ki doğrudan zayıflatma gibi bir etkiye sahip değildir. Egzersiz ve diyetle birlikte kilo vermenize yardımcı olan çay bu dönemlerde kullanabilirsiniz.

Metabolizmanın hızlanmasına etki eden çay, bu sayede kilo verme ve mevcut kilonun korunmasına fayda sağlayabilmektedir. Üstelik yağ yakımını hızlandırması, yağ hücresi oluşumunun yüzde 70’e kadar engellenmesi ve mevcut yağ hücrelerini de ortadan kaldırması gibi faydaları bulunan bu bitki çayı, “Beyaz çay zayıflatır mı?” sorusuna yanıt olabilmektedir.

Beyaz çay ile kilo verme için günlük 2 ya da 3 bardak kadar tüketilmesi gereklidir. Kafeini düşük olduğundan rahatlıkla tüketilebildiği ifade edilen bu çayın hazırlanışı da oldukça basittir. Günümüzde hemen hemen her aktardan kurutulmuş bitki olarak temin edilebilen çay, bir fincan kaynamış suyun içerisini ilave edilip yaklaşık olarak 15 dakika kadar demlendirildikten sonra tüketilebilmektedir.

Cilt Hasarlarını Önlemeye Yardımcı Olur 

Eğer uzun süre güneşte kalıp, cildi güneşten etkilenenlere bu çay tavsiye edilir. Cildi güneşe karşı koruyan antioksidanları içeren çay, güneşten dolayı oluşan hücre tahribatını önlemektedir.

Ağız sağlığına ve kemiklere iyi gelir. Az oranda da olsa florür içeren çay, dişlerimizi güçlendirmeye, diş etlerimizin sağlığına yardımcı olur. Çok fazla olmamak şartıyla her gün düzenli olarak tüketildiği zaman ağız kokusunun da giderilmesine yardımcı olur.

İçeriğinde çok fazla antioksidan bulunmaktadır. Bu da vücudun çok daha güçlü olmasına, zinde kalmasına yardımcı olur.

Beyaz Çay Kaç Kaloridir?

Kaç Kaloridir?

Kaç Kaloridir?

Beyaz çay ile kilo verme mümkün olurken, insanların bu çay ile alakalı merak ettiği bir diğer konu ise kalorisidir. Çayın kalorisi tıpkı diğer bitki çayları ve besinlerde olduğu üzere tüketilen miktara göre değişiklik gösterirken, 100 gram, yani bir fincan beyaz çayın içerisinde 0 kalori bulunmaktadır. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile tüketilebilen çay ile kilo verme oldukça etkili bir yöntem olabilmektedir.

Çayın kilo verebilme üzerindeki diğer etkilerinden bahsetmek gerekirse; yeni yağ hücresi oluşumunun önüne geçmesi, mevcut yağları harekete geçirerek yakımını sağlaması, kalorisiz olması sayesinde kilo kontrolü sağlaması, lipozizleri uyarması ve metabolizmanın hızını artırması, çayın faydaları arasında yer almaktadır.

Çay tek başına kilo verme konusunda yeteri kadar etkili olamazken, bu gibi durumlarda spor ve egzersizler ile kilo verimini desteklemek gerekmektedir.

Beyaz Çay Bozulur mu?

Günümüzde pek çok kişi tarafından oldukça sık tüketilmeye başlayan çay, hemen hemen her alanda fayda sağlayan önemli bir bitki çayıdır. Dolayısıyla nasıl kullanılması gerektiği de önemlidir.

Genellikle siyah ve yeşil çay gibi kurutularak kullanılan çay, bozulabilecek türden bir bitki çayı değildir. Ancak taze olarak hazırlanıp tüketilmesi gereklidir. Daha önceden hazırlanmış ve bekletilen çay, kısa süre içerisinde bozulabilmekte, hatta küflenebilmektedir.

Nasıl Saklanmalıdır?

Tıpkı diğer bitki çaylarında olduğu üzere kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmelidir. Ayrıca cam bir şişe ya da kavanoz içerisinde olması ve güneş görmeyen yerde bulunması da önemlidir.

Beyaz Çay Nasıl Demlenir?

Beyaz çayın hazırlanışı oldukça basittir. Günümüzde hemen hemen her aktardan temin edilen bu çay, genellikle kurutulmuş bitki olarak satılmaktadır. Bu şekilde temin edilen çaydan bir çay kaşığı kadar alınıp bir fincanın içerisinde koyulmalı ve üzerine de kaynamış su ilave edilmelidir. Yaklaşık olarak 10 – 15 dakika kadar demlenmeye bırakılan beyaz çay, tüketime hazır olacaktır.

Beyaz çay kaynatılmadan içilmelidir. Demlenirken suyun çok sıcak olmamasına dikkat edilmesi önemlidir. Demleme işleminden sonra yapraklarının demlikten çıkarılmadır. Diğer bitki çayları gibi aktarlarda kolaylıkla bulunabilir. Beyaz çayın Bai Hao Yinzhen, Bai Mu Dan, Shou Mei, Gong Mei, Beyaz Puerh, Seylan Beyazı, Darjeeling Beyazı, Afrika Beyazı adlı türleri mevcuttur.

Günde 2 veya 3 bardaktan fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Aynı zamanda emziren annelerin, hamilelerin, yaşlı, çocuk ve herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilerin doktorlarına danışmadan tüketmemeleri önerilmektedir.

Beyaz Çay Demlemenin Püf Noktaları!

Beyaz çay demleme işlemi aslında normal çay ile aynıdır. Fakat beyaz çayın siyah çaya göre daha narin bir yapısı olduğundan dikkat edilmesi gereken özellikler çoğalmaktadır. Önce çayı demlediğimiz su ile başlayalım. Suyun musluk suyu değil içme suyu olması gerekmektedir. Musluk suyu ne kadar kaynasa da suyun içindeki klor, kireç gibi maddeler çayın tadını yüksek miktarda değiştirmektedir. Çayın tadını ve kokusunu etkileyen önemli özelliklerin biri de içindeki oksijen miktarıdır. Bu oksijen miktarı ne kadar yüksek olursa çayın tadı o kadar güzel olur. Bunun için ise suyu uzun süre kaynatmamak önerilmektedir. Bu yüzden kettle kullanmak daha mantıklı olur. İçerisindeki antioksidanların kaybolmaması için demlendikten hemen sonra tüketilmelidir.

Beyaz Çay Çok İçilirse Bir Şey Olur Mu?

Çok İçilirse Bir Şey Olur Mu?

Çok İçilirse Bir Şey Olur Mu?

Çay çok içilirse çarpıntı, hipertansiyon ve mide bulantısına sebep olabilir. Bu yüzden çok fazla içilmemesine dikkat edilmesi gerekip, kararında tüketilmelidir.

Beyaz Çay Çok İçmenin Zararları Var Mı?

Diğer çaylar gibi beyaz çayda da az miktarda olsa kafein içerir. 250 ml kadarında yaklaşık 50 mg kafein bulunmaktadır. Bu yüzden hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar bu çayı tüketilmemelidir. Çayın zararlarından birisi de depresyon sorunu olan hastalarının depresyonunu arttırıcı bir özelliği vardır. Bu sebeple depresyon sorunu olanlarında uzak durması gerektiği söylenmektedir. Ayrıca kan inceltici, demir desteği ya da farklı hastalıklar nedeniyle sürekli İlaç kullanmak zorunda olan kişilerin de bu bitki çayından uzak durmaları belirtilmektedir.

Beyaz Çay Yerine Bunları Tercih Edebilirsiniz!

Beyaz çay yerine melisa çayı, siyah çay, tarçınlı bitki çayı, yeşil çay, limonlu çay içebilirsiniz. Bu bitki çaylarının genel olarak sağlığımız için önemi ve neden beyaz çay yerine içebileceğinizi genel olarak inceleyelim:

Melisa Çayı

  • Hazımsızlık, şişkinlik ve sindirim sistemiyle alakalı sorunlara iyi gelir.
  • Melisa otunun kaynatılmasıyla elde edilen su kepeklenme ve dökülme gibi saç sorunlarına fayda sağlar.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Depresyona karşı faydalıdır.

Siyah Çay

  • Kalp sağlığı için faydalı olduğu düşünülür.
  • Kan şekeri seviyesini düşürür.
  • Odaklanmayı artırır.
  • Bağırsak sağlığı konusunda faydalıdır.

Yeşil Çay

  • İçeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Ağız kokusunu önlemede etkilidir.
  • İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde yaşlanma etkilerine karşı savaşabilir.
  • Metabolizmanın hızlandırılması konusunda faydalıdır.
  • Spor ve egzersizle desteklendiğinde kilo vermeye yardımcı olabilir.

Tarçınlı Bitki Çayı

  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Hafızayı ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Mide şişkinliğine iyi gelir.
  • Kan şekerine fayda sağlar.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Mide bulantısı ve kusmaya iyi gelir.

Limonlu Çay

  • Cilt sağlığını korur.
  • Stres seviyesini düşürür.
  • Antikanser özelliğiyle dikkat çeker.
  • Migren etkilerini azaltabilir.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.