Aktar Bloğu

Ballıbaba Faydaları Nelerdir?

Ballıbaba faydalari nelerdir

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no”]

Ballıbaba Nerelerde Yetişir?

Beyaz ısırgan, tatlıbaba ya da lamium adıyla da bilinen ballıbaba bitkisinin özel bir yetişme alanı yoktur, lakin genelde Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Bu bitkilerin ömürleri bir ya da iki yıldır.. Yol kenarlarında, meyve ve sebze bahçelerinde, bayırlarda, çalılıkların arasında, duvar diplerinde, çukurlarda, gölgeli ve nemli yerlerde, bilhassa ısırgan otunun bulunduğu alanlarda yetişen bir bitki türüdür. Benekli ballıbaba ve ak ballıbaba gibi çeşitleri de mevcuttur. Mart, nisan, mayıs aylarında çiçek açar. Yaprakları ısırgan otuna benzer ve gövdesiyle beraber 50 – 100 cm uzunluğundadır. Yaygın olarak görülen türü eflatun olsa da sarı ve beyaz çiçekli olanlarının kullanımı tercih edilmektedir. Gövdesi 4 köşe şeklindedir, yaprakları sekiz santime kadar uzayabilmekte ve üzeri tüylü olabilmektedir. Tohumdan üretilebileceği gibi, bölümlere ayırarak da çoğaltılabilir. Türkiye’de Erzurum’da, Trabzon’da, Bayburt’ta, Rize’de ve Bingöl’de yetiştiği bilinen ballıbaba bitkisi toplandıktan sonra ister kurutularak, ister çayı yapılarak, ister hazırlanan salatalara eklenerek, istenirse de doğrudan yaprakları çiğ bir şekilde yenilebilmektedir.

Ballıbaba Faydaları

Ballıbabanın çok faydalı bir bitki olduğu bilinmektedir. Merhemi yanıklarda kullanılabilir. Şurubunun boğaz hastalıklarında, vereme ve kadınlarda regl ağrılarına iyi geldiği söylenmektedir. Yaprakları ezilerek suyunun rahim iltihaplarına, rahim kanamalarına ve prostat hastalıklarına karşı faydalı olduğu görülmüştür. Bu bitki ile hazırlanan çayın kanı temizlediği, ağır böbrek rahatsızlığı olanlara, böbrek iltihaplanmaları ve mesane üşütmelerine karşı tavsiye edilmektedir.  Kalp ödemlerinin giderilmesinde oldukça etkili olduğu, yaprağının haşlanmış lapasının kabakulak ve kanlı basura şifalı olduğu bilinir. Hücrelerinde Potasyum tuzları, tanen, şekerler, müsilaj, saponin, flavonol glikozidleri, histamin, tiramin, metilamin içerdiği için birçok bitkisel merhemlerde ve kremlerde tercih edilir.

Kurutulmuş ballıbabanın tohumları kavrulup toz edilerek kahve yerine tüketildiği ve dekoksiyon halinde iştah açıcı ve yatıştırıcı olarak kullanıldığı bilinmesiyle beraber sinirsel bozukluklara ve uykusuzluğa da iyi geldiği söylenir.

Ballıbaba çayı hazırlamak için bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitki bir bardak suda kaynatıldıktan sonra demlenmeye bırakılarak tüketilmesi önerilir.

Ballıbaba Tohumu Nerede Satılır?

Kurutulmuş ya da tohum olarak aktarlardan ve baharatçılardan temin edebilirsiniz. İnternetten hemen kurutulmuş ballıbaba satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinden sipariş oluşturabilirler.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.