Aktar Bloğu

Badem Yağının 11 Faydası

BademYağınınFaydası

A ve K vitamini içermesi sebebiyle sağlık açısından önemli bitkisel yağlardandır. Sağlık açısından son derece önemli faydalar sağlayan bu yağ, özellikle saç ve cilt konusunda mucizevi etkiler göstermesiyle bilinir.

İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösteren badem yağı, bademin özünden elde edilen bitkisel yağlardan biridir. Acı badem yağı ve tatlı badem yağı da yine bu bitkiden elde edilen bir yağdır.

İnsan sağlığı açısından tercih edilen yağ, genellikle tatlı badem yağıdır. Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan tatlı badem yağı, ciltten saça, genel vücuttan genel sağlığa varana kadar pek çok alanda fayda sağlayabilmektedir.

Badem Yağı Ne İçin Kullanılır?

Bitkisel yağlar arasında ön plana çıkan ürünlerden badem yağı, genellikle kişisel bakım amacıyla kullanılan bir yağdır. Bunun ile beraber yemeklere, salatalara ve bunun gibi besinlere katılarak tüketilebilirken, dahili ve harici kullanıma uygundur.

Cilt üzerinde göstermiş olduğu mucizevi etkileri sayesinde cilt bakım yağlarından biri olarak nitelendirilir. İçeriğinde A, C ve E vitaminin yanı sıra bol miktardaki yağ asitleri sayesinde cildi beslemekte ve elastik yapısını korumaktadır. Ayrıca gerek soğuk havalarda kuruyan gerekse genel olarak kuru bir yapıya sahip olan ciltleri nemlendirmesiyle bilinmektedir. Bu gibi amaçlar doğrultusunda kullanabilen badem yağı, ayrıca yemeklere katılarak da kullanılabilmektedir.

Cilt üzerindeki etkilerinin yanı sıra genel olarak tansiyon, kolesterol, kalp ve damar sağlığına da iyi gelen badem yağının faydaları saymakla bitmiyor. Zengin bir içeriğe sahip olan ve bol miktarda potasyum, protein ve yağ asitleri barındıran badem yağı, kalp krizini riskini en aza indirgemekte, kötü kolesterol seviyesini düzenlemekte ve tansiyon hastalarına iyi gelmektedir.

Tüm bunların yanı sıra en popüler saç bakım yağları arasında da yer alan bu yağ, ideal bir saç bakım ürünü olarak tercih edilmektedir.

Badem Yağı Faydaları Nelerdir?

Badem ağacının tohumlarından elde edilen badem yağı, birçok farklı alandaki faydası ile çok sık tercih edilen bir bitkisel yağ olarak bilinir. Yağ açısından zengin bir besin olması bademi çok iyi bir yağ kaynağı haline getirir. Bitkisel yağlar içinde en çok bilinen ve herkes tarafından çok sık kullanılan bu yağın faydaları şu şekilde sıralanabilir;

Badem Yağı Faydaları Nelerdir?

Badem Yağı Faydaları Nelerdir?

  1. E vitamini, kalsiyum, çinko, demir, fosfor, selenyum, bakır, magnezyum ve niasin açısından oldukça zengin içeriklidir.
  2. Kan şekerini ve kan basıncını dengeler.
  3. Tam bir E vitamini deposudur. E vitamini antioksidan özelliklere sahip çözülebilir bileşiklerden oluşur. Bu bileşikler hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı maddelerden korur.
  4. Kilo kontrolünde etkilidir.
  5. Saçlar, kirpikler ve kaşlar için onarıcı ve gürleştirici etkisi ile çok sık tercih edilir.
  6. Cildin su kaybını önlemede etkilidir.
  7. Kuru ve hassas ciltler için çok iyi bir nemlendiricidir.
  8. İçeriğindeki E vitamini sayesinde, cildi yaşlanmanın etkilerinden korur.
  9. Özellikle rafine edilmemiş olarak daha faydalıdır çünkü E vitamini açısından çok daha zengindir.
  10. Kızarıklık ve kaşıntıları yatıştırıcı etkisi söz konusudur.
  11. Kan şekerini düzenlediği için zayıflatıcı etkileri de vardır.

Cilde Faydaları;

E vitaminini en çok içerisinde bulunduran bitkisel yağlar arasında yer alır. Badem yağı bu özelliği sayesinde cildi nemlendirir ve yaşlanma etkilerinin ortaya çıkması sürecini geciktirir. Soğuk presleme yöntemiyle üretilen acı badem yağı, sarı bir renge sahiptir ve tat olarak cevizi andırır. Acı badem yağı ülkemizde, özellikle saçların bakımı için kullanılmaktadır. Üstelik faydası bununla sınırlı değildir.

  • Her cilt tipi için uygun olup, cildin nemlenmesine ve pürüzsüzleşmesine yardımcı olur. Özellikle kuru ciltli kişilerin kullanması önerilir.
  • Dudaklardaki çatlakları gidererek dudak kuruluğunu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Cildin erken yaşlanmasını önlenmesi ile bilinmektedir.
  • Ciltteki ölü hücreleri temizlemeye yardımcı olur. İçerisine birkaç damla limon suyu damlatarak cilde uygulanan bu yağ cilt toniği görevi görerek, ciltteki gözenekleri açar ve temizler.
  • Makyaj çıkarıcı krem olarak da kullanılabilir.
  • Saç tellerinin daha kuvvetli olmasına olanak sağlar.
  • Saçta kepek oluşumunu engellemektedir. Daha kolay şekil vermenizi sağlar. Saç kırılmasını önler.
  • Güneş yanması sonucu oluşan bu yanmaların giderilmesini sağlar.
  • Kadınların makyaj temizlemesinde kullandıkları bir yağ türüdür.

Cildi Nemlendirmenin Önemi

Bu yağ her cilt tipine uygundur. Badem yağı A, B ve E vitaminleri bakımından zengin olurken, bu vitaminlerin cilde birçok faydası olduğu bilinmektedir.

  • Derinin nemini muhafaza etmesini sağlar ve deride oluşmuş olan gözenekleri kapatmadan hızlı bir şekilde emer.
  • Cilt için kullanıldığında; derinin rengi değişir ve parlak, canlı görünmesini sağlar.
  • Cildi nemlendirerek nefes almasını sağlar.
  • Tahriş olmuş deriyi iyileştirir.
  • Dudakta oluşmuş olan kuruluk ve çatlaklara iyi gelir.
  • Cildin pürüzsüz ve yumuşak olmasını sağlar.
  • Ciltte meydana gelen iltihapların kurumasına yardımcı olur.
  • Cilt döküntülerini giderir.
  • Bal ile karıştırılıp kullanıldığında dudak çatlarını önlemeye ve gidermeye yardımcı olur.
  • Cildi tazelemeye ve canlandırmaya, ölü hücrelerin arınmasına, limon suyu ile karıştırıldığında cildi temizlemeye, gözeneklerin açılmasına, lavanta yağları ile karıştırıldığında ise kaşıntı ve kızarıkların giderilmesine yardımcı olur.
  • Cildi güneş ışınlarının zararları etkilerinde korumaya yardımcı olur.

Göz Altındaki Siyah Halkaları Azaltır

Yatmadan önce badem yağı göz altına uygulanarak, göz altındaki siyah halkaların giderilmesine yardımcı olur. Güzel bir sonuç elde etmek için birkaç hafta boyunca düzenli olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Sadece göz altı siyah halkalardan kurtulmaya yardımcı olmayıp, aynı zamanda göz çevresinde oluşmuş kırışıklıklara da iyi geldiği söylenmektedir.

Ölü Deri Hücrelerinin Giderilmesine Yardımcı Olur

Cildin toz ya da terleme gibi dış faktörlerden oluşan ölü hücreler cildi genellikle solgun gösterir. Ölü deri hücrelerin giderilmesi içinse badem yağı kullanılması tavsiye edilir.

Saça Faydaları;

  • Saç dökülmelerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Saçlara sağlıklı ve parlak görünüm kazandırmasını sağlar.
  • Kuru saçlar için, badem yağı ve zeytinyağı karıştırılarak kullanılır.
  • Kepek sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olarak, saç derisinin nemlenmesini sağlar.

Saç bakımında, kuru ve yıpranmış saçların onarımı hedeflenmektedir. Bu sebeple saç diplerine ve boylarına masaj yaparak uygulanan yağın mümkünse 1 gün saçta bekletilmesi ve sülfatsız bir şampuanla saçların yıkanması önerilmektedir.

Deri için Faydaları;

  • Derideki kırışık ve çatlaklara karşı kullanılır. Özellikle kış aylarında soğukların neden olduğu çatlaklara karşı çok etkili olduğu söylenmektedir.
  • El ve ayak kremi olarak kullananlar bulunmaktadır.
  • Tırnaklar için besleyici bir yağdır. El ve ayaklara masaj yapılırken tırnaklara da sürülerek kullanılmaktadır.

Bağışıklık Sistemi İçin Faydaları;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Müshil özelliği olan yağ, sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bu özelliği sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.
  • Sinir sistemi ve hafıza üzerinde etkili olan yağ, gün içinde bir bardak süte veya bir bardak suya birkaç damla damlatılarak tüketilmelidir.
  • Uzun ve sağlıklı kirpikler için, kulak pamuğunu yağa batırarak kirpik diplerine sürülmelidir ve sabaha kadar o şekilde bırakılmalıdır.

Kaş ve Kirpik Bakımı için Badem Yağı!

Kaş ve Kirpik Bakımı

Kaş ve Kirpik Bakımı

Zamanla dökülen, zayıflayan kaş ve kirpikler hepimizin ortak sorunlarından birisidir. Zamana yenik düşen kıl kökleri, gün geçtikçe azalmaya başlarlar. Üstüne üstlük, kullanılan kalitesiz makyaj malzemeleri ve maskaralar da kirpiklerin dökülmesini hızlandırır. Bu duruma dur demek adına, zengin içeriğe sahip olan yağlar kullanılır. Bu anlamda zengin içeriğe sahip olan yağlardan bir tanesi de bademden elde edilen bu yağdır.

Kadınlar açısından kaş ve kirpik bakımları son derece önemlidir. Kaş ve kirpiklerin bakımını sağlamak, uzun kirpiklere ve dolgun kaşlara sahip olmak isteyenlerin sık sık tercih ettikleri bir bitkisel yağ türü mevcuttur. Bu yağ ise elbette ki bademin yağıdır. Bu yağ, kaş, kirpik, cilt ve saç bakımının vazgeçilmez ürünlerinden biridir. İçeriğinde bulunan özellikle e vitamini sayesinde, cilt ve kıl köklerini derinden besleyebilir. Kullanmaya başladığınız kısa bir süre sonrasında bile, farkı hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu yağı doğanın mucizelerinden biri olarak değerlendirebilmek mümkündür.

Tatlı Badem Yağı ile Acı Badem Yağı Arasında Fark Var mı?

Tatlı Badem Yağı ile Acı Badem Yağı Arasında Fark Var mı?

Tatlı Badem Yağı ile Acı Badem Yağı Arasında Fark Var mı?

Tatlı badem çeşitleri yiyecek, kozmetik ve yağ olarak kullanılır. Acı badem ise tıbbi özellikleri olduğuna inanılan bir bitkidir. Ancak düzgün işlenmediği takdirde toksik olabilir. Tatlı badem yağlarında yağ asitleri bulunurken, acı badem yağlarında bu asitlere rastlanmamaktadır. Bu sebeple, acı badem yağı esansiyel yağlar sınıfına girmektedir. Acı badem yağı genellikle badem kokusu ve tadı için kullanılır. Cilt bakımı ve mutfak için tatlı badem yağı tercih edilmektedir.

Badem Yağı Nasıl Kullanılır?

Saçlar için tek başına ya da başka yağlar ile karıştırılarak bir kür hazırlanır ve saç diplerine masaj yapılarak kullanılabilir. Cilt üzerinde kullanılmak istenmesi durumunda birkaç damla tatlı badem yağı ile uygulanmak istenilen bölgeye masaj yapılarak kullanılabilir. Ayrıca gıda olarak tüketimi açısından %100 doğal olduğunda zayıflama konusunda etkili olabilir. Bu nedenle de diyet listelerinde de çok sık tercih edilmektedir.

Kirpik ve kaş bakımı için, az miktardaki badem yağını pamuk yardımıyla sürebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey; yağın gözlerinize gelmesine engel olmak. Buna çok dikkat etmelisiniz. Aksi bir durum yaşandığı taktirde, gözlerinizi bol su ile yıkamalısınız. Belirttiğimiz uygulamayı yapmak için, özellikle gece yatmadan önceki saatleri tercih edebilirsiniz. Gündüz vakti, dışarı çıkacağınız için, özellikle kaş bölgenizin yağlı bir görüntüde olması hoş gözükmeyebilir. Aynı zamanda önemli rahatsızlığı olanların badem yağı kullanımı öncesinde bir uzmana danışmaları önerilmektedir.

Badem Yağını Bebekler ve Çocuklar Kullanabilir mi?

Tamamen doğal ve organik bir içeriğe sahip olduğundan, bebeklerde ve çocuklarda da rahatlıkla kullanılabilecek bir kişisel bakım ürünüdür. Örneğin; seyrek saçlara sahip olan bebeklerde saçların gürleşmesi amacıyla kullanılabilen bu yağ, parmak uçları ile saç derisine masaj yapıldığında, yeni saçların uzamasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca sağlıklı saç yapısını da desteklemesi ile bilinmektedir. Fakat genel sağlık açısından bebeklerin ve çocukların kullanımına uygun olup olmadığıyla alakalı pek bir bilgi bulunmazken, bu konuda bir doktora ve uzmana danışılması gereklidir.

Badem Yağı Fiyatları

Fiyatları yağın içeriğinin doğal olmasına ve miktarına göre değişiklik gösterir. Ayrıca üretici firmaya göre de yağın fiyatı farklılık gösterebilmektedir.

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.