Aktar Bloğu

Antep Fıstığı Tozu Faydaları Nelerdir?

Antep fistigi tozu faydalari nelerdir

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no”]

Antep Fıstığı Tohumu Nerelerde Yetişir?

Antep fıstığı tohumu yetiştiriciliğinde sıralama yapıldığında ülkeler bazında ilk sırada muhakkak ABD ve İran vardır. Bu ülkelerdeki Antep fıstığı tohumu üretimi, genel olarak sulak ve geniş araziler üzerinde gerçekleştirmektedir. Türkiye’de ise Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara Antep fıstığı tohumu yetiştiriciliğinde öne çıkan bölgeler arasında yer alsa da en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde; Gaziantep’te yetiştirilmektedir.

Antep fıstığı yetiştirmek için ilk önce kavrulmamış Antep fıstığı çekirdeği ekilmelidir. Fidanların aşılanması verimin artmasına neden olur.  Kışları soğuk, yazları sıcak, kuru ve uzun geçen mevsim bölgelerinde, yıllık 400-500 mm yağış miktarına sahip bölgelerde sulanmaya ihtiyaç duymadan yetiştirilmesi mümkündür. Olgunlaşma döneminde ılıman, dinlenme dönemlerinde ise soğuk hava koşullarına ihtiyaç vardır. Kireçli ve kurak arazilerde yetişebilir. Bir Antep fıstığı ağacı yıllık ortalama 10 kilo fıstık verir, 10 yıldan sonra ağacın verimi daha da artar.

Antep fıstığının bahçe planlaması da verim açısından önem arz eder. Ayrıca budama, toprak işleme, gübreleme, sulama ve hasat aşamaları da doğru yöntemlerle yerine getirilmelidir.

Antep Fıstığı Tozu Faydaları

Antep fıstığı sağlık açısından oldukça yararlı bir yiyecektir. İçerisinde bolca antioksidan ve B 6 vitamini barındırmaktadır. Antep fıstığının içerisinde yer alan B6 vitamini kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin oluşumu gibi çeşitli işlevler için önemli olduğu bilinmektedir. Ayrıca potasyum bakımından da oldukça zengin olduğu, 1 avuç Antep fıstığının bir adet büyük muzun yarısından daha fazla potasyum içerdiği kabul görmektedir. Hücre hasarını engelleyen ve kanser vb. hastalıkların riskini azaltan antioksidan zengini olduğu da bilinir. Proteini yüksek ve kalorisi düşük olduğundan tercih edilir. Kalp sağlığını koruduğu ve göz sağlığı açısında önemli olduğu bilinmekle beraber; yaklaşık bir avuç Antep fıstığının sindirim sisteminin çalışmasında önemli derecede rol oynadığı öne sürülmektedir. Karaciğer ve bağırsakların düzenli çalışması için tüketilmesi tavsiye edilir. Bilhassa hastalarda iyileşme sürecini hızlandırdığı, göğsü yumuşattığı ve öksürüğü azalttığı bilinir.

Antep fıstığı toz halde de oldukça fazla tüketilir. Makinalarda öğütülerek baklava için kullanılır. Kek, pasta ve dondurma gibi alanlarda da sıklıkla ihtiyaç duyulur. Aktarlarda, baharat tezgahlarında ve çerezcilerde satışa sunulmaktadır.

Antep Fıstığı Tozu Nerede Satılır?

Antep fıstığı tozu, tüm marketlerde, kuruyemişçilerde, baharatçılarda ve aktarlarda satılmaktadır. İnternetten hemen antep fıstığı tozu satın almak isteyenler e-Aktariye üzerinde sipariş oluşturabilirler.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.