Aktar Bloğu

Anasonun Faydaları Nelerdir?

Anasonun Faydalari Nelerdir

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Geçmişi uzun yıllara dayanan bir bitki olan anason haziran ve temmuz aylarında beyaz renkli çiçekler açar ve boyu yaklaşık 40-50 cm kadar olur. Gövdesi düz, içi boş, çok dallı, dalları çizgili ve üzerinde tüyler bulunur. Köke yakın yerde bulunan yaprakları üsttekilere oranla daha uzun ve oval biçimdedir. Temmuz, ağustos aylarında çıkardığı meyveleri ise yeşil veya sarı renkte olup üzeri tüylerle kaplıdır. Genellikle yurdumuzun Ege bölgesinde çıktığı görülür. Sarı renkli meyvelerinde nişasta üretimi yapılmaktadır. Daha açık renk olan meyvelerinde ise anason yağı üretimi fazladır.

Beyaz çiçekleri bulunan, vatanı Asya olan, yarım metre yükseklikte tohumları bulunan bir bitki türüdür. Bitkinin tohumlarından elde edilerek çay olarak tüketilebilir. Daha önceden alkol içeren içeceklerde, yemeklerin içinde, etlerde ve sabun yapımı gibi malzemelerin içerisinde de yer almaktadır. İlk olarak Mısırlılar tarafından işlenen ülkemizde Antalya, İzmir, Balıkesir ve Aydın gibi illerde yetişmektedir. Faydaları çok fazla olduğu gibi fazla ya da yanlış tüketilmesi sonucunda zararları ile karşı karşıya kalabiliriz.

Anasonun Faydaları

Anasonun Faydaları

Anasonun Faydaları

Şifa vermesi için kullanılması gereken kısımları meyveleri ve yapraklarıdır. Meyveleri olgunlaşıp çürümeye yüz tuttuğu dönemde toplanıp kurutulur. Daha sonra sıcak suda bir süre dinlendirilip süzüldüğünde bu su yüksek şiddetli migren ağrılarının geçmesine yardımcı olur. Kahvaltıdan önce içildiği takdirde gün boyu hazmı kolaylaştırır. Nefes kanalını açacağından nefes alıp vermede güçlük çeken hastalara yardımcı olur. İştahsızlığa da iyi gelerek kilo almaya yardımcı olur.

  • Soğuk algınlığı sırasında kullanılarak hastalığın çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
  • Hazımsızlığa ve karın şişliğine iyi gelmektedir.
  • Anne sütünü artırmaya yardımcı olmaktadır. Ancak yine de hem hamilelerin hem de emziren annelerin tüketiminde doktorlarına danışmaları önerilmektedir.
  • Sinirleri sakinleştirmeye yardımcı olur ve çay olarak da tüketilmektedir.
  • Çayı özellikle kan dolaşımında sorunu olanlar için önerilmektedir.
  • Sık sık idrara çıkmaya yardımcı olurken, fazla tüketilmesi sonucunda rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir.

Anason Nasıl Kullanılır?

Nasıl Kullanılır?

Nasıl Kullanılır?

Genellikle çay olarak tüketilir. Bitki çayı türleri arasında yer alan anason çayı, hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Anason çayı taze ve kurutulmuş yapraklarından hazırlanır. Bir diğer kullanım türü de gargaradır.

Özellikle kış aylarının vazgeçilmez bitki çayları arasında yer alan anason çayı, güzel kokusundan dolayı ağız kokularının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Çayı direkt olarak satıldığı gibi kurutulmuş olarak da satılmaktadır. İsteyenler direkt olarak çayı demleyerek tüketebildiği gibi kurutulmuş anason ile de çay yapabilirler. Aynı zamanda bal ve limon ile karıştırılarak hem değişik aroma yapılabilir hem de daha sağlıklı hale getirilebilir.

Anason Çayı Nasıl Demlenir?

Çayı Nasıl Demlenir?

Çayı Nasıl Demlenir?

Çayı demlemesinden önce kurutulmuş olup yapraklarının ezilmesi gerekmektedir. Ezme işlemi sona erdikten sonra kaynamış suyun içine atılır. Ardından da ılık olarak tüketilir. Soğuduktan sonra her bitki çayında olduğu gibi tüketilmemesi tavsiye edilir. Çünkü içerisinde vitamin ve mineraller kaybolur, sağlığımız için de herhangi bir faydası bulunmaz.

Anasonun Zararları Var Mıdır?

  • Eğer çok sık kullanırsanız yan etkiler yapabilir. Bunlar arasında bedende uyuşukluk, uyku halinin sürekli olması, konsantrasyonda eksiklikler gibi sorunlar ortaya çıkar.
  • Kadınlar adet dönemine yaklaştıklarında çayını içmemeleri önerilmektedir. Çünkü fazla kan kaybetmeye neden olur.
  • Hamile kadınların çayından uzak durmaları söylenmektedir. Çünkü hamilelerin düşük yapmasına neden olabilen bir bitkidir.
  • Aynı zamanda küçük çocukların, yaşlıların, alerjik, kronik ya da herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin doktorlarına danışmadan anasın tüketmemeleri önerilmektedir.

Her yiyecek ve içecekte de olduğu gibi anasonun fazla tüketilmesi sonucunda vücut değişik tepkiler gösterebilir. Bu durumda acilen doktora görünülmelidir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.