Aktar Bloğu

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Zararları Var Mıdır?

Şifalı otlar deyince akla gelen ilk bitkilerden olan adaçayı bitkisi insanların sıklıkla kullanıp içtikleri bir çay haline gelmiştir. Adaçayının faydaları incelendiği zaman çeşitli sayıda bulunmaktadır.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Günümüzde insanların oldukça sık tercih ettiği alternatif tıp ve şifalı otlar arasında yer alan adaçayı bitkisi günümüzde insanlar tarafından oldukça sık kullanılmaktadır. Şifalı otların arasında yer alan adaçayı bitkisi insan hayatı için oldukça yararlıdır. İnsanların çeşitli hastalıklarını ağrılarını dindiren ve bazılarını iyileştiren bu bitki son dönemde alternatif tıp ve şifalı otlar arasında en revaçta olanlar arasında yer almaktadır. İnsanların oldukça kolay bir yolla bu otlara ulaşabilmesinden sonra, bu otların kullanımı artmış ve daha da yaygın bir hale gelmiştir.

Her geçen gün otların kullanımı artmakta olduğundan dolayı birbirlerine tavsiye eden ve bilgi almak isteyen insanlar çeşitli arayışlara girmiştir. Adaçayının faydaları incelendiğinde en önemlilerinden birinin vücut direncini artırdığı, çeşitli hastalıklar sonrası vücut güçsüzlüğüne yararlı olduğu görülmektedir. Şifalı bitkiler arasında yer alan adaçayı bitkisinin bir diğer faydası ise çeşitli bakterilere karşı etkili ve insanı hastalıklara karşı korumaktadır. Bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, aşırı terleme, hazımsızlık gibi daha birçok sık yaşanan hastalıklar için adaçayı bitkisi önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle boğaz ağrılarını geçirmede oldukça etkili olan adaçayı bitkisi çeşitli ülkelerde bu konuda onay almış ve yaygın bir kullanım haline gelmiştir.

Adaçayı bitkisinin yararlarından çok hazırlanıp kullanılması da oldukça önemlidir. Adaçayını güzel bir şekilde demleyip günlük belli ölçülerde içilmesi en doğru olandır. Fazla kullanımda çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle çok fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Özellikle de emziren annelerin adaçayı kullanımında doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Adaçayının Zararları Var Mıdır?

 

Bir rahatsızlığı olan kişilerin adaçayı kullanımını doktor kontrolünde tüketmeleri gerekmektedir. Aksi durumda kalp çarpıntısı, tansiyonu yükseltmesi, mideye dokunması ya da alerji gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Aynı zamanda emziren annelerin adaçayı tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Adaçayı Nasıl Demlenir?

Adaçayını demlerken 8 ile 10 adet arasında yaş yaprak kullanılması yeterli olmaktadır. 1 ile 1,5 çay kaşığı arasında ufalanmış kuru adaçayı yaprağı da buna eş değerdedir. Yaprakların ufak bir tencere ya da cezveye konulması, üzerine ise 3 büyük çay bardağı su ile birlikte kaynayana kadar ocakta durması gerekmektedir. Ocağın altı kapandıktan sonra ise 5-6 dakika bekletilip, süzülmesi, tadının biraz hafifletilmesi için ise limon dilimleri ya da bir tatlı kaşığı bal katılarak içilebilir.

author-avatar

Meltem Canalan Hakkında

e-Aktariye Blog Editörü | Bitkileri merak eder, baharatları sever. Organik ürünler, kullanım alanları, bitkisel yağlar; kullanım alanları, kullanım yöntemleri hakkında araştırma yapar, okuma yapar, inceleme yapar, elde ettiklerini derler, bir araya getirir ve sunar.

Benzer İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır.
Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.