Aktar Bloğu

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text text_larger=”no” woodmart_inline=”no”]Tamamen doğal adaçayının faydalarını biliyor muydunuz? Adaçayı pek çok ülkede şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Hazırlanışı oldukça kolay, toz halinde yıllarca bekleme özelliğine sahip adaçayının yararlarından, hazırlanışına kadar pek çok farklı detayı bu yazımızda paylaşacağız.

Şifalı otlar deyince akla gelen ilk bitkilerden olan adaçayı bitkisi insanların sıklıkla kullanıp içtikleri bir çay haline gelmiştir. Adaçayının faydaları incelendiği zaman çeşitli sayıda bulunmaktadır.

Adaçayı Latince’den türetilen Salvia olarak söylenen “iyileştirmek için” anlamına gelen bir çaydır. Yumuşak ve tatlı bir tadı olan adaçayı taze kurutulmuş yaprakları veya toz şeklinde yıl boyunca bulunabilmektedir. Adaçayının yaprakları griye çalan yeşil bir renktedir.

Adaçayı, Türkiye’de dahil birçok ülkede ödem attırmada, zayıflamaya yardımcı olmada ve soğuk dönemlerde hastalıklarla savaşmada tüketilmektedir. Vücudun hemen hemen her noktasında etkisi bulunan adaçayı tamamen doğal olduğu taktirde hiçbir zararı bulunmayan, hayatınızın her dakikasında faydasını görebileceğiniz bir çay çeşididir. Ancak yine de hamilelerin, emziren annelerin, kronik, alerjik ve önemli sorunu olanların adaçayı tüketimi öncesinde doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayının faydaları pek çok insan açısından merak konusudur. Günümüzde insanların oldukça sık tercih ettiği alternatif tıp ve şifalı otlar arasında yer alan adaçayı bitkisi günümüzde insanlar tarafından oldukça sık kullanılmaktadır. Şifalı otların arasında yer alan adaçayı bitkisi insan hayatı için oldukça yararlıdır. İnsanların çeşitli hastalıklarını ağrılarını dindiren ve bazılarını iyileştiren bu bitki son dönemde alternatif tıp ve şifalı otlar arasında en revaçta olanlar arasında yer almaktadır. İnsanların oldukça kolay bir yolla bu otlara ulaşabilmesinden sonra, bu otların kullanımı artmış ve daha da yaygın bir hale gelmiştir.

Her geçen gün otların kullanımı artmakta olduğundan birbirlerine tavsiye eden ve bilgi almak isteyen insanlar çeşitli arayışlara girmiştir. Adaçayının faydaları incelendiğinde en önemlilerinden birinin vücut direncini artırdığı, çeşitli hastalıklar sonrası vücut güçsüzlüğüne yararlı olduğu görülmektedir. Şifalı bitkiler arasında yer alan adaçayı bitkisinin bir diğer faydası ise çeşitli bakterilere karşı etkili ve insanı hastalıklara karşı korumaktadır. Bademcik sorunu, boğaz ağrısı, aşırı terleme, hazımsızlık gibi daha birçok sık yaşanan sorunlar için adaçayı bitkisi önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle boğaz ağrılarını geçirmede oldukça etkili olan adaçayı bitkisi çeşitli ülkelerde bu konuda onay almış ve yaygın bir kullanım haline gelmiştir.

Adaçayının faydalarıyla beraber hazırlanıp kullanılması da oldukça önemlidir. Adaçayını güzel bir şekilde demleyip günlük belli ölçülerde içilmesi en doğru olandır. Fazla kullanımda çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle çok fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Özellikle de emziren annelerin adaçayı kullanımında doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Adaçayı Toksinleri Atmanızda Yardımcı Olur mu?

  • Toksinler: Vücutta birikmiş zararlı toksinlerin atılmasında oldukça etkilidir.
  • Beyin: Adaçayı zihin açıklığına yardımcı olduğu gibi beyin gelişiminde de oldukça etkilidir, bunların yanı sıra hafızayı güçlendirir ve Alzheimer hastalığı geçirme riskini azaltır.
  • İdrar yolu: Adaçayı idrar yolu sorunlarını azaltır.
  • Terleme: Günlük yaşantınızda terleme sorunu yaşıyorsanız adaçayı terlemeyi minimum düzeye düşürmektedir.
  • Stres ve Sinir: Stresli veya sinirli bir ruh halindeyseniz adaçayı bu ruh halini yok etmekte size yardımcı olacaktır.
  • Menopoz: Adaçayı menopozun etkilerini düşürmektedir.
  • Saçlar: Adaçayı saçların beyazlamasında gecikmeye yol açar, dolayısıyla daha genç gösterir.
  • Kan Şekeri: Adaçayının kan şekerini düşürdüğü ve dengelediği bilinmektedir.
  • Baş ağrısı: Aşırı sinirden oluşan baş ağrısını azaltmada adaçayı etkili bir yöntemdir.

Adaçayı Çocuklara Verilir Mi?

Adaçayı Çocuklara Verilir Mi?

Adaçayı Çocuklara Verilir Mi?

Adaçayı isminin anlamından da bilindiği üzere faydası olan bir bitki çayıdır. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda içildiğinde vücudun direncini artırmaya yardım etmektedir. Çocuklara verilmesinde bir sakınca görülmemekle beraber içindeki östrojen kadınlık hormonu nedeniyle yan etki oluşturabilmektedir. Aynı zamanda 2 yaşından küçük çocukların tüketmemesi önerilmektedir. Bitki çaylarından adaçayının faydaları genel olarak incelendiği zaman;

  • Baş ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.
  • Mide krampları, sindirim sistemi sorunları gibi rahatsızlıklarda adaçayı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü adaçayı hem kabızlığın giderilmesine hem de mide ve sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.
  • Sıcak adaçayı tüketimi grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığı hastalıklarında sadece balgam söktürücü olarak değil, içindeki maddeler toksin atmaya da yardım ettiğinden toksin atıcı olarak da kullanılmaktadır.
  • Sinüsleri ve akciğeri temizlemek adına adaçayının buharını solumak faydalı olacaktır.

Adaçayının faydaları arasında diş eti sorunları ve ağız yaralarının hızlı bir şekilde geçirmesi de bulundurmaktadır. Bunun için gargara yapılması gerekmektedir.

Adaçayı Zayıflatır mı?

Genel olarak insan sağlığını pozitif yönde etkileyen adaçayı, demir, çinko, manganez, kalsiyum, bakır, potasyum gibi mineraller bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Çoğunlukla bitki çayı olarak tüketilen adaçayı ile alakalı günümüz insanları tarafından merak edilen en önemli konulardan biri ise “Adaçayı zayıflatır mı?” sorusunun cevabıdır.

Adaçayının zayıflama konusunda etkileri oldukça fazladır. İdrar söktürücü, uyarıcı ve antioksidan özelliklerine sahip olması nedeniyle kilo vermek adına en sık tüketilen bitki çayları arasında yer alan adaçayı, özellikle uyarıcı özelliği ile metabolizmayı hızlandırabilmekte ve bu şekilde daha fazla kalori yakabilme konusunda fayda sağlamaktadır.

Adaçayı Tansiyonu Yükseltir mi?

Bu bitki çayı ile alakalı merak edilen bir diğer konu ise “Adaçayı Tansiyonu Yükseltir mi?” sorusunun cevabıdır. Ne yazık ki adaçayı, tansiyon problemi olan kişilerde yarar sağlamamakta, aksine yan etkilere neden olabilmektedir. Çünkü adaçayı, bazı kişilerde tansiyonu yükseltebilme gibi etkiler gösterebilmektedir. Dolayısıyla bitki çaylarından adaçayının tüketimi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Ayrıca normal şartlarda da yine aynı nedenle günde en fazla 3 bardak adaçayı içilmesi tavsiye edilmektedir.

Adaçayı Çarpıntı Yapar mı?

Adaçayı içmek pek çok rahatsızlık açısından faydalı olsa da fazla tüketildiği takdirde istenmeyen bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Örneğin; adaçayının içeriğinde thujone adı verilen bir madde bulunmaktadır. Yüksek seviyede toksit olarak değerlendirilen bu madde, adaçayı tüketenlerde bir yan etki olarak kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Dolayısıyla “Adaçayı çarpıntı yapar mı?” diye sorusunun yanıtını merak edenlere bu konuda bilgi verirken, bu gibi bir yan etkiyle karşılaşmamak adına günde maksimum 2 fincan tüketilmesi gerektiğini de dile getirmekte fayda var.

Adaçayı Şişkinliğe İyi Gelir mi?

Çayın faydalarından biri de şişkinliğe faydalı olmasıdır. Metabolizmayı hızlandırması ve sindirim sistemine iyi gelmesi nedeniyle sıklıkla tüketilen adaçayı, bu özellikleri sayesinde midede oluşan şişkinlik adına da büyük faydalar sağlayabilmektedir.

Adaçayını Şeker Hastaları İçebilir mi? Şekeri Yükseltir mi?

Adaçayını şeker hastalarının tüketmesi pek uygun bulunmamaktadır. Aç karnına içildiğinde kan şekerini düşürür. Bu nedenle adaçayı şeker hastalarının uzak durması gereken bir bitki çayıdır. Farklı bitki çaylarına göre adaçayı tansiyon hastalarının da uzak durması gereken bir çayıdır. Aşırı kullanımı sonucunda kan basıncını yükseltip çarpıntıya neden olabilmektedir.

Adaçayı Çok İçilirse Ne Olur?

Adaçayı çok içilirse erkeklerde hormonal bozukluklara neden olabilmektedir. Bebek yapmak isteyen çiftlerin adaçayının çok tüketmemeleri tavsiye edilmektedir. Yüksek miktarda tüketimi sonucu içindeki thujone maddesi vücuttaki hücrelere olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bu da karaciğerde ve sinir sisteminde nöbetlere ve hasarlara neden olabilmektedir. Emziren annelerin fazla tüketmemeleri gereken bir bitki çayıdır. Çünkü süt salgısını azaltmaya neden olmaktadır. Fazla tüketiminin bir yan etkisi de mide bozukluklarına neden olabilmesidir. Kısacası adaçayı sadece çok içildiğinde zararlarını gösterebilmektedir. Haricinde büyük olumsuzlukları olup, sağlığımız için faydalı bir bitki çayıdır. Ancak yine de emziren annelerin, hamilelerin, kronik, alerjik ve önemli rahatsızlığı bulunan kişilerin adaçayı tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Adaçayının Zararları Var Mıdır?

Adaçayının  faydaları olduğu gibi maalesef aşırı tüketimde zararları da görülebilir. Bir rahatsızlığı olan kişilerin adaçayı kullanımını doktor kontrolünde tüketmeleri gerekmektedir. Aksi durumda kalp çarpıntısı, tansiyonu yükseltmesi, mideye dokunması ya da alerji gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Aynı zamanda emziren annelerin adaçayı tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Adaçayı Nasıl Demlenir?

Adaçayının faydalarından yararlanmak için demlerken 8 ile 10 adet arasında yaş yaprak kullanılması yeterli olmaktadır. 1 ile 1,5 çay kaşığı arasında ufalanmış kuru adaçayı yaprağı da buna eş değerdedir. Yaprakların ufak bir tencere ya da cezveye konulması, üzerine ise 3 büyük çay bardağı su ile birlikte kaynayana kadar ocakta durması gerekmektedir. Ocağın altı kapandıktan sonra ise 5-6 dakika bekletilip, süzülmesi, tadının biraz hafifletilmesi için ise limon dilimleri ya da bir tatlı kaşığı bal katılarak içilebilir.

Bir su bardağı içerisine 2 çay kaşığı adaçayını dökün, daha sonra kaynamış suyu ilave edin ve 5-10 dakika kadar bekletin. Hazırlanma aşaması tamamlandıktan sonra içebilirsiniz. Daha iyi bir yaşam için günde 1 bardak adaçayı içmeniz tavsiye edilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0/5 (0 Reviews)

E-aktariye.com.tr internet sitesinde yer alan ürünlerin tamamı bitkisel destekleyici gıda niteliği taşımakta olup; ilgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirtme kapsamında bitkisel destek ürünleriyle ilgili herhangi bir tanıtım yapılmamakta, bağlı bulunan sosyal medya platfromlarında dahi herhangi bir sağlık tavsiyesi sunulmamaktadır. Ürünlerimiz ilaç olmayıp, "bitkisel takviye ürünü" niteliği taşımaktadır.